Veleba: Klíčový podíl na zdražování potravin mají Spojené státy

Výrazný podíl na současném zvyšování světových cen potravin má energetická politika Spojených států a jejich přístup k výrobě biopaliv. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl prezident České agrární komory Jan Veleba. Evropa je v tomto směru podle něj mnohem opatrnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veleba

Jan Veleba | Foto: Marián Vojtek

"Evropa k biopalivům přistupuje velmi opatrně. V České republice se v současné době přimíchávají pouze 2 procenta, Evropská unie má ambici, respektive cíl až v roce 2020 přimíchat až 10 procent, to není až tak mnoho. Problém je ve Spojených státech," tvrdí Jan Veleba.

"Problém je v tom, že prezident Bush zpracoval novou energetickou koncepci Spojených států, která výrazným způsobem omezuje nebo snižuje závislost na dovozech zejména ropy, to schválil Kongres, a tam ty cíle jsou daleko razantnější. A to podle mého názoru mělo dopady na snížení zemědělských produktů Spojených států na světový trh. A v tom obchodě to funguje domnívám se že i tak, že tam není přímá úměra mezi snížením plodiny na trh, ale taky tam hraje velkou roli očekávání. Očekávání trhu, spekulace trhu, a tak dále," řekl šéf Agrární komory ve vysílání Radiožurnálu.

Přesto je podle Jana Veleby plán na podporu biopaliv jako náhražky za fosilní paliva správnou cestou. Jeho zavržení by bylo špatné, protože používání biopaliv napomáhá snižování emisí skleníkových plynů.

Eva Odstrčilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme