Turecko chce hostit mírové rozhovory mezi Izraelem a Sýrií

Turecko by mělo hostit izraelsko-syrská mírová jednání. S odvoláním na své zdroje v Turecku to uvedl Izraelský rozhlas. Kvůli obnovení těchto rozhovorů byl včera v Damašku turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Turecko se otevřeně přihlásilo ke své zprostředkovatelské roli poté, co zájem o mírové urovnání veřejně projevil izraelský premiér Ehud Olmert i syrský prezident Bašár Asad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan, Bašár Asad

Recep Tayyip Erdogan, Bašár Asad | Zdroj: ČTK

Syrský prezident má na stole důležitý vzkaz, který mu Erdogan od Olmerta přivezl: Pokud se rozhovory obnoví, navážou jednání na izraelský osm let starý slib stáhnout se z Golanských výšin.

Toto strategické území Izrael zabral před 41 lety a případné rozhovory by se v zásadě měly točit kolem ceny, jakou Damašek zaplatí za jeho vrácení. Nejčastěji se mluví o zastavení syrské podpory Hamásu, Hizballáhu a dalším protiizraelským skupinám.

Ve stejné chvíli ale Olmert čelí domácí kritice za to, že vůbec vydání Golan zvažuje. Pravicová opozice obviňuje nepopulárního premiéra, že by udělal cokoli, jen aby se udržel u moci.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme