Družice evropského systému Galileo se úspěšně dostala na oběžnou dráhu

Ruská raketa Sojuz vynesla na oběžnou dráhu klíčovou družici evropského navigačního systému Galileo. Jde o v pořadí druhý satelit, který ale bude jakýmsi mozkem soustavy třiceti družic. Raketa se satelitem odstartovala krátce po půlnoci z kosmodromu Bajkonur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příprava družice Giove-B

příprava družice Giove-B | Foto: AFP

Satelit nazvaný Giove-B obsahuje několik prvků nezbytných pro budoucí fungování systému Galileo, například naprosto přesné atomové hodiny.

Vypuštění a počáteční fázi fungování družice na oběžné dráze kontrolovalo řídící středisko v italském Fucinu. Tam také historickou událost sledoval místopředseda Evropské komise Jacques Barrot, který vypuštění tohoto satelitu přirovnal ke startu první nosné rakety Sojuz.

O zahájení zaváděcí fáze projektu Evropské unie na vybudování vlastního navigačního systému rozhodl tento týden Evropský parlament ve Štrasburku. Všech 30 družic systému Galileo by mělo být na orbitě do roku 2013, kdy má evropský navigační systém začít fungovat.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme