Sobotka: Zákon o narovnání státu a církví by se měl shodit ze stolu

Zákon o narovnání státu a církví by se měl podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky shodit ze stolu a začít jednat nově. V České televizi také navrhl vytvořit komisi, v níž by byly zástupci všech stran i církví, kteří by dojednali principiální změny zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Paroubek a B. Sobotka

J. Paroubek a B. Sobotka | Zdroj: ČTK

Poslanecká sněmovna bude o církevním zákoně jednat v úterý. "Pokud návrh projde do druhého čtení, měla by se prodloužit lhůta pro jeho projednávání a měla by se sestavit komise, ve které budou zastoupeni zástupci všech parlamentních stran, včetně zástupců církví. A na platformě této komise by se měly dopředu předjednat možné principiální změny v tomto narovnání. Teprve pokud vznikne dohoda v rámci této komise, tak by se to mělo transformovat do nějakých pozměňovacích návrhů," řekl Sobotka.

Ministr financí Miroslav Kalousek tyto návrhy odmítl. Připustil však, že změny v zákoně o narovnání státu a církví jsou možné, pokud by část občanských demokratů dál odmítala podpořit vládní návrh.

Sociální demokraté podobně jako poslanec a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý kritizují například to, aby stát církvím vyplatil 83 miliard korun jako náhradu za majetek zabavený za komunistické nadvlády. Vadí jim také to, že částka by měla být splácena po dobu 60 let a celkem by se tak i s úroky vyšplhala na 270 miliard korun.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme