Minerálka jako protijed

22. září 2010

Tým německých a amerických zoologů pozoroval v ekvádorské džungli podivné chování netopýrů (druh Carollia perspicillata, listonos krátkoocasý), kteří se živí ovocem. Netopýři, a to především březí a kojící samičky, konzumují velké množství silně mineralizované vody a jílu.

Vědci se nejprve domnívali, že si tímto způsobem doplňují potřebné minerály. Podobně to v džungli dělají například tapíři a řada ptačích druhů. Ale pak se ukázalo, že ovoce, kterým se netopýři živí, obsahuje mnohem více minerálů než hmyz. Přitom ty druhy netopýrů, které se živí převážně hmyzem, si minerály tímto způsobem nedoplňují. Příčina podivného chování plodožravých netopýrů tedy musí být jiná.

Další výzkum ukázal, že netopýři se konzumací mineralizované vody a jílů brání účinku toxických látek obsažených v ovoci. Mnohé tropické plody totiž obsahují různé sekundární metabolity, které mohou být pro živočichy jedovaté. Minerální látky jsou schopny účinek těchto metabolitů omezovat. A protože březí a kojící samičky konzumují zvýšené množství ovoce, musí se právě ony chránit před působením toxinů. Konzumace jílu je ostatně známa i u těhotných a kojících žen z některých kmenů Afriky a Jižní Ameriky.

Studii přinesl časopis PLoS ONE.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka