Aktivisté Greenpeace obsadili v Brdech kopec, kde má stát radar

Kopec, na kterém má stát americký radar, obsadili aktivisté Greenpeace. Mluvčí ekologické organizace Lenka Boráková Radiožurnálu řekla, že asi dvacítka lidí rozložila na kótě 718 u Míšova stanový tábor, někteří se usadili i v korunách stromů. Akce je protestem proti stavbě radaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest členů  Greenpeace v Brdech

protest členů Greenpeace v Brdech | Zdroj: ČTK

Aktivisté Greenpeace natáhli přes noc na pondělí mezi stromy obrovskou plachtu. Je na ní symbol terče, celý prostor je pak vyzdoben fotografiemi lidí, kteří drží prohlášení "Mám cíl nebýt cíl", což je motto celé akce.

Povolení ke vstupu do vojenského prostoru od armády ekologové nemají. Na místě podle Borákové chtějí vydržet po dobu nezbytně nutnou, což může být i několik dní.

"Nedostali jsme povolení, samozřejmě jsme o něj ani nezažádali. To je to samé, jako kdybychom se zeptali, jestli dostala vláda povolení, respektive mandát od občanů vyjednávat o radaru. Náš přestupek je v porovnání s tím naprosto zanedbatelný a my věříme, že i ospravedlnitelný," uvedla Boráková.

Velitel vojenského újezdu však všechny přítomné včetně novinářů upozornil, aby do 14. hodiny prostor opustili. Aktivisté to však odmítli. Po vypršení ultimáta se zatím nic nestalo, na místě jsou vojenští policisté, kteří situaci monitorují a zatím uzavřeli veškeré příjezdové cesty.

Ministerstvo obrany s reakcí na přítomnost aktivistů ve vojenském prostoru vyčkává. Podle mluvčího resortu Andreje Čírtka se účastníci akce dopustili protiprávního jednání. "Ti, kteří obsadili vrchol kóty 718, se dopustili přestupku. My s nimi budeme tento přestupek řešit podle toho, jaký bude jejich přístup," řekl Čírtek.

Obecně upřesnil, že armáda osoby, které nedovoleně vstupují do vojenského újezdu, pokutuje a vykazuje za hranice vymezeného území. Pokuta na osobu se pohybuje až do 3000 korun. Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka se žádný zásah proti aktivistům zatím neplánuje.

"Naše další činnost bude záviset zejména na tom, jak se budou chovat osoby, které nám momentálně na té kótě páchají protiprávní jednání. Zatím je předčasné předjímat situaci, v tomto okamžiku žádný krizový zásah není na pořadu dne," uvedl večer mluvčí vojenské policie.

Členové Greenpeace tento měsíc protestovali kvůli plánu postavit v Brdech radar před úřadem vlády v Praze. Přímo na kótu 718 chtěli předminulý víkend dojít i účastníci protestu, který organizovala KSČM. Armáda to ale nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska, a ne pro politické akce. Protestní pochod komunistů, kterého se 19. dubna zúčastnily asi 2000 lidí, nakonec došel jen na hranici újezdu.

Podpis česko-amerických smluv o radaru se odkládá

Česká republika a Spojené státy by měly obě smlouvy upravující možnou výstavbu amerického radaru v Brdech podepsat začátkem června. Podle původního harmonogramu měla hlavní smlouvu o radaru v Praze podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová příští týden. Smlouva SOFA, která řeší přítomnost amerických vojsk v Česku, zatím nemá finální verzi.

Podle premiéra se proto obě strany domluvily na praktičtějším řešení - podepsat oba dokumenty společně. "Pokud všechno dopadne dobře, tak by se v první dekádě června podepsaly obě smlouvy. Nakonec se to ukázalo jako racionální, protože Condoleezza Riceová při své zahraniční cestě by tady mohla být pouze půl dne, a ukázalo se efektivnější, když přijede najednou na obě smlouvy," uvedl Topolánek.

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme