Viry v plicních nádorech

22. září 2010

V nádorech plic objevili vědci dva běžné druhy virů.

Asi 20 % rakoviny má svůj původ v různých infekcích. Tato souvislost byla prokázána například u bakterie Helicobacter pylori, která má kromě žaludečních vředů na svědomí některé nádory žaludku. Lidský papilloma virus (HPV) zase způsobuje rakovinu děložního čípku a viry hepatitidy B a C mohou člověku přivodit nádory jater. V podezření jsou i další viry - v únoru je vědci objevili v některých agresivních nádorech kožní rakoviny a spekulují, že mohou stát i za některými případy karcinomu prsu.

Novinkou je objev dvou běžných virů - lidského papilloma viru (HPV) a viru spalniček v plicních nádorech. Izraelští virologové referovali o jejich nálezu na páteční European Lung Cancer Conference v Ženevě. Jde o vůbec první práci, která spojuje virus spalniček s rakovinou plic, ale ve svém dřívějším výzkumu autoři studie zjistili, že tento virus patrně hraje úlohu v rozvoji Hodgkinovy choroby. Jestli je příčinou rakoviny, nebo jen urychluje progresi onemocnění, zatím podle informací na stránkách Nature není jasné.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.