Rozmrazování gigantického hlavonožce

22. září 2010

Novozélandští odborníci se pustili do rozmrazování obřího antarktického kalmara.

Podle současných znalostí není největším hlavonožcem krakatice obrovská (Architeuthis dux), ale jiný druh hlavonožce - kalmar Hamiltonův (Mesonychoteuthis hamiltoni). Ten byl poprvé popsán v roce 1925 na základě dvou ukousnutých chapadel, která se našla v žaludku uloveného vorvaně. Od té doby byl pozorován jen několikrát, pokaždé v blízkosti Antarktidy. Pravděpodobně dorůstá celkové délky - to znamená včetně chapadel - kolem 15 metrů.

Krakatice obrovská

Způsob života těchto tvorů, kteří pravděpodobně sídlí u mořského dna, a stávají se kořistí vorvaňů, zatím zůstává tajemstvím. Zoologové si hodně slibují od pitvy deset metrů dlouhého a půl tuny vážícího kalmara, který byl v roce 2007 uloven v Rossově moři. Jeho zmrzlé tělo se nyní nachází v nádrži se slanou vodu a pomalu rozmrzá. Jakmile roztaje úplně, provedou vědci jeho pitvu. Jedním z prvních úkolů bude podle informací na stránkách BBC určit pohlaví kalmara. Pokud by šlo o samce, mohl by se odhad maximální tělesné délky kalmara Hamiltonova ještě posunout, protože samice kalmarů jsou větší než samci.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.