Umělé pavoučí hedvábí

22. září 2010

Němečtí inženýři vytvořili zařízení, které produkuje umělá pavoučí vlákna.

Pavoučí hedvábí se podle názorů některých odborníků směle vyrovná proslavenému hedvábí bource morušového. Pavoučí hedvábí vzniká ze dvou proteinů, označovaných jako ADF3 a ADF4, které se v nevratném procesu sestavují do vláken. Proces snování vláken se u živých pavouků studuje jen obtížně, ale některé klíčové faktory - například pH, koncentraci určitých iontů a průměr traktu, ve kterém se vlákno tvoří - se už podařilo stanovit. Na tyto poznatky nyní navázali inženýři z Technické univerzity v Mnichově.

Logo

V laboratoři vytvořili mikrofluidní zařízení, které napodobuje snovací ústrojí pavouků. Díky němu zjistili, že hedvábí může vznikat i ze samotného proteinu ADF3, ale ne samotného ADF4. Dále, že v celém procesu jsou klíčové tři fáze: kondenzace proteinů do sférických částic, následně prudký pokles pH a proklouzávání proteinových částic úzkou komůrkou. Umělé hedvábí se od přírodního liší vyšší zrnitostí. Jeho tvůrci ovšem upozorňují, že zatím nenapodobovali konečné fáze tvorby pavučiny, které zahrnují tažení vlákna a jeho sušení.

Mikrofluidní zařízení a tvorbu umělého pavoučího hedvábí popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.