Slepé myši vnímají světlo

22. září 2010

Slepé myši začaly vnímat světlo poté, co jim vědci aplikovali protein z mořských řas.

Protein channelrhodopsin-2 (ChR2) absorbuje světlo v mořských řasách. Některé výzkumné práce naznačují, že by tento protein mohl nahradit chybějící fotoreceptory v očích lidí, postižených určitými formami slepoty. Neurologové z Institutu Friedricha Mieschera pro biomedicínský výzkum v Basileji pomocí virového vektoru vnesli gen pro channelrhodopsin-2 do bipolárních buněk myší, které fotoreceptory - tyčinky a čípky - zcela postrádají. Bipolární buňky mají za úkol převádět signály z tyčinek a čípků na neurony, které jej dále posílají do mozku.

Přestože byl přenos genu úspěšný jen u 7 % bipolárních buněk, splnil svůj účel. Ukázalo to nejen sledování mozkové aktivity, ale i chování pokusných myší. Zatímco neošetřené myši ve tmavé komoře na rozsvícení světla nijak nereagovaly, myši s proteinem z mořských řas zvýšily svoji aktivitu. Podle článku na stránkách Nature by tato metoda - po svém zdokonalení - mohla slepým lidem umožnit černobíle vidět.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.