Američtí jaguáři

2. květen 2008

Jaguáři byli ve Spojených státech dlouhá léta považováni za vyhynulé. Až do roku 1996, kdy jednoho urostlého jaguářího samce potkal a vyfotografoval překvapený lovec na jihozápadě státu Nové Mexiko.

Šest měsíců trvalo, než byl získán další důkaz o přítomnosti jaguárů na území Spojených států. Druhé zvíře vyfotografoval Jack Childs, jiný lovec, v zapadlých končinách pohoří Baboquivari jihozápadně od města Tucsonu. Obě nečekané lovecké příhody vyvolaly nejen zájem federálních úřadů, které jaguára zanesly na seznam chráněných živočichů, ale také zájem badatelů, kteří chtěli zjistit, jaká vlastně je populace amerických jaguárů a kolik zvířat ji tvoří.

Postupně vznikl projekt, na kterém se vedle už zmíněného Jacka Childse s manželkou podílel i biolog Emil McCain. Na počátku 21. století založili neziskovou organizaci, která na jihozápadě Spojených států postupně instalovala 40 až 50 automatických kamer, monitorujících pohyb jaguárů. Během uplynulých sedmi let se jim skutečně podařilo získat množství snímků. Po jejich vyhodnocení vyšlo najevo, že v oblasti se pohybuje zhruba čtyři nebo pět jedinců, mezi nimiž nejsou žádné samice. Jaguáří samci přicházejí na území Spojených států po špatně přístupných horských stezkách z nedalekého Mexika. Nežije tu tedy žádná komplexní populace. O to větší ohrožení představuje pro jaguáry problematické opatření americké vlády, která buduje na hranici s Mexikem stovky kilometrů dlouhý plot. Ten má zastavit vlnu nelegálních lidských imigrantů, bude však překážkou i pro zvířata. Pokud by se jaguárům zahradila cesta na jih k samicím nebo na sever do loveckých teritorií, brzy by na území Spojených států opět vyhynuli.

Toto nebezpečí je velmi reálné. Americká federální vláda totiž považuje plot za absolutní prioritu. Dokonce proto počátkem letošního roku odstoupila od původně proklamované snahy o obnovení jaguáří populace ve Spojených státech. V současné době jsou tisíc kilometrů dlouhým plotem uzavřena všechna plochá hraniční údolí, asi třetina celé americko-mexické hranice, kterou divoká zvířata zatím překonávají poměrně bez problémů divokým krajem po horských hřebenech. S postupným uzavíráním hranice se však i do těchto oblastí přesunuje proud mexických emigrantů.

Jaguáři jsou podle biologa McCaina samotářská zvířata, která nemohou volně žít v oblastech, kde se pohybuje větší množství lidí. A tak se dá s jistotou předpokládat, že jich na území Spojených států stejně bude ubývat, ať už bude hranice nakonec zatarasena celá nebo ne. Pokud se v postoji federálních úřadů nic zásadního nezmění, příroda zkrátka zase jednou prohraje.

Pramen: Zpráva ČTK/Reuters ze dne 8. dubna 2008

autor: frv
Spustit audio