ODS pustí vyrovnání s církvemi dál, kritici navrhli změny

Poslanci ODS dnes podpoří návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi jednohlasně. A to i přes výhrady některých z nich k výši vyrovnání a doby splátek. Po jednání poslaneckého klubu ODS to Radiožurnálu potvrdila místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

katedrála sv. Víta

katedrála sv. Víta | Foto: Marián Vojtek

"Žádné dohadování ohledně dnešního hlasování nenastalo. Opakovaně byli vyzýváni všichni, kteří by měli jiný návrh, než propustit zákon do druhé čtení. Nikdo se nepřihlásil, čili na tom byla jednoznačná shoda," uvedla Němcová.

Vládní verze církevního zákona počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Kritici zákona ale na dnešním jednání poslaneckého klubu ODS navrhli změny v předloze. Pokud dnes projde sněmovnou, chystá Němcová do druhého čtení dva okruhy pozměňovacích návrhů. Jeden by se týkal délky doby, po kterou by měl stát splácet úroky z finanční náhrady, druhý pak vymezení konkrétních staveb, například katedrály svatého Víta.

Katedrála by podle stávající podoby návrhu zákona měla být vydána katolické církvi. "Já chci navrhnout změnu takovou, která by znamenala, že svatovítská katedrála zůstane v majetku státu a bude spravována společně státem a katolickou církví, jak je tomu dosud," řekla Němcová. Pro svůj návrh prý v klubu cítila širší podporu.

Změny požadují i někteří další občanští demokraté. Vážné výhrady vládnímu návrhu má například lídr vnitrostranické platformy Vlastimil Tlustý. V médiích dříve uvedl, že v současné podobě by pro něj ruku nezvedl. Tlustému i Němcové vadí mimo jiné rozložení splátky na 60 let. Němcová proto chystá pozměňovací návrh, který by dobu splácení zkrátil, a tím by klesla i celková suma, kterou stát církvím zaplatí.

ČSSD i KSČM vládní návrh odmítají

Opoziční strany vládní návrh na vyrovnání s církvemi odmítají. Podle ČSSD přesahuje možnosti státního rozpočtu, zároveň míní, že vyrovnáním s církvemi naopak vzniká nerovnost, protože jiné právnické osoby nikdy žádné odškodnění nedostaly. Sociální demokraté mají vlastní variantu majetkového vyrovnání.

Vládu pak, jak řekl Radiožurnálu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, viní z politického obchodu. "To, co pokládáme za vážný problém, je fakt, že toto narovnání s církvemi tak, jak bylo koncipováno, je zřejmě dosti špinavým politickým obchodem. Je to výměna hlasů KDU-ČSL pro zvolení Václava Klause za tento zákon," uvedl Sobotka.

To odmítá místopředseda sněmovny, lidovec Jan Kasal. "Já tyto spekulace komunistů a sociálních demokratů nebudu komentovat. Sociální demokraté měli osm let vládnutí na to, aby vztah mezi státem a církvemi dali do pořádku, a nevyužili ten čas. Kritizovat je jednoduché, pro mě je podstatné, že se na tomto návrhu dokázaly shodnout všechny církve, nejen katolická," zdůraznil Kasal.

Návrh rozhodně nepodpoří ani komunisté. Nelíbí se jim totiž výše vyrovnání a doba, po kterou by se mělo církvím vyplácet. Postrádají také vyjasnění pojmu církevní majetek. Jeho rozsah podle KSČM není nikde zjistitelný. Dále si stěžují na nedostatek informací od autorů návrhu, vypočítává expert KSČM na církevní problematiku poslanec Vladimír Koníček.

"Hlavně jsme chtěli podklady, na základě kterých byl majetek ohodnocen. Chtěli jsme rozsah toho majetku a také ohodnocení a ministerstvo kultury ani žádní jiná organizace nám takovéto podklady nedodala," podotkl Koníček.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme