Poxviry se tváří jako odpadky

22. září 2010

Poxviry se do buněk propašovávají tak, že se tváří jako odpadky. Není to elegantní, ale je to účinné.

K tomu, aby se virus mohl rozmnožovat, potřebuje proniknout do nitra buňky, kde buněčný aparát zpracuje jeho genetickou informaci. U některých virů - například poxvirů, mezi které patří virus neštovic - zatím detaily jejich průniku do buňky nebyly známé. Biologové ze Švýcarského technologického institutu v Curychu pod mikroskopem sledovali cesty viru vakcinie (méně nebezpečného příbuzného viru neštovic), který označili flurescenčními značkami.

Poxvirus

Zjistili, že virus využívá proces, kterým buňka přijímá tekutiny ze svého okolí. Ty často obsahují "odpadky" - zbytky odumřelých buněk, které jsou charakteristické přítomností molekul fosfatidylserinu. Viry vakcinie to zřejmě dobře ví, protože si doslova hrají na mrtvého brouka a svůj povrch fosfatidylserinem maskují. Když jej vědci z viru odstranili, byly pokusné buňky před infekcí v bezpečí. Navrácení molekul na povrch viru mělo podle článku na stránkách Science za následek jeho průnik dovnitř buněk.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.