Převoz vyhořelého jaderného paliva z Francie do Německa se příští rok neuskuteční

Kontroverzní transport vyhořelého jaderného paliva z Francie do meziskladu v německém Gorlebenu se příští rok neuskuteční. Měla o tom rozhodnout německo-francouzská vládní komise. Převoz kontejnerů z francouzského zařízení v La Hague je tradičně důvodem masivních protestů ekologů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koleje

koleje | Foto: Alena Palečková

Transport kontejnerů Castor do meziskladu v Gorlebenu měl být předposledním v pořadí. Důvodem odřeknutí je podle listu Süddeutsche Zeitung zdržení při kontrolách spolehlivosti nových typů kontejnerů.

Německý deník se domnívá, že se při testech objevily jisté nesrovnalosti. Zároveň ale dodává, že proces testování je mimořádně komplikovaný a simuluje se při něm například chování materiálu při nehodách.

Vývoj nového typu kontejneru byl přitom nutný, protože teplota vyhořelého jaderného paliva je teď vyšší než před lety. V uplynulých sedmi letech bylo do meziskladu v dolnosaském Gorlebenu převezeno 80 kontejnerů Castor.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme