Vlastimil Ježek připustil možnost, že nová knihovna na Letné nebude

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek připustil, že nová budova Národní knihovny na pražské Letné stát nebude. Podle něj v tomto státě není vůle ji vybudovat, a obává se, že Oko nad Prahou podle návrhu světově uznávaného architekta Jana Kaplického bude v nejbližší možné době stát v jiné zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model nové budovy Národní knihovny

Model nové budovy Národní knihovny | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

"Po třetím březnu příštího roku, kdy doběhne ona 24měsíční jakoby ochranná lhůta, kdy Jan Kaplický nemůže volně nakládat s tímto návrhem, se to stát docela může. On totiž Jan Kaplický je ve světě opravdu uznávaný architekt, ta stavba je opravdu mimořádně zajímavá. Nemyslím si, že by tady šlo o problém, kde tu stavbu postavit. Pořád si ale myslím, že by bylo hodně velká škoda, kdyby Oko nad Prahou stálo například ve Spojených arabských emirátech," řekl šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Architekt Jan Kaplický oznámil, že pozměnil svůj projekt tak, aby se nemusel měnit územní plán Letenské pláně. Údajně to byl jeden z důvodů, proč se s realizací návrhu ještě nezačalo. Ministr kultury Václav Jehlička ale Radiožurnálu řekl, že na stavbu nové budovy Národní knihovny nejsou peníze. Taky dodal, že úvahy o její stavbě začaly dřív, než bylo jasné, na kolik celý projekt vyjde.

Marika Táborská, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme