Zloději kovů sužují Slezskou Ostravu

30. duben 2008
Zprávy , Zprávy

Slezská Ostrava přišla o poslední bronzovou bustu Tomáš Garrique Masaryka. Zloději tak za poslední měsíce v městském obvodu ukradli už tři sochy. Slezskoostravská radnice chtěla ztrátě poslední bronzové sochy zabránit.

Socha měla opustit prostranství před dětským domovem se základní školou v městské části Kunčice a najít místo někde uvnitř budovy. Mluvčí úřadu Marie Stypková ale přiznala, že zloději byli na Jeseninově ulici rychlejší.

"Pan ředitel si totiž myslel, že my jsme už tu sochu dávno schovali, takže až po rozhovoru s ním jsme zjistili, že ji pravděpodobně někdo ukradl," dodala mluvčí.

Pokud se policistům podaří zloděje vypátrat, hrozí mu i pobyt za mřížemi. Záleží ale na ceně sochy. Pokud je nižší než 5.000 korun, jde jen o přestupek.

Umělecká díla ze vzácných kovů končí často ve sběrnách. "Za kilo bronzu dáváme 70 korun," říká jeden ze zaměstnanců sběrny v Ostravě-Vítkovicích, který ale dodal, že po klientech vždy chtějí občanský průkaz.

Přesto se ale podle mluvčí ostravské policie Soni Štětínské občas stává, že se sochy právě ve sběrnách objeví. "Může k tomu dojít například při pátrání po odcizených věcech na základě oznámení občanů nebo při policejních preventivních akcích."

Podobný byl i osud jedné ze ztracených Masarykových bust ze Slezské Ostravy, která stála před základní školou na Škrobálkově ulici v Kunčicích. Dílo přibližně za 100.000 korun našli policisté rozřezané na padesát kousků ve sběrně. Radnice tehdy najala sochaře, aby bustu opravil.

"Po nějakém čase zjistil, že jeden vous směřuje nahoru a druhý dolů a část těch střepů patří soše Petra Bezruče, kterou mezitím ukradli ve Frýdku-Místku," dodala Marie Stypková.

autor: mik
Spustit audio