Topolánkova vláda přečkala i třetí pokus opozice o sesazení

Vláda premiéra Mirka Topolánka pokračuje ve funkci. Kabinet dnes ve sněmovně podle očekávání odolal návrhu na vyslovení nedůvěry, který podali sociální demokraté. Spolu s komunisty ale nezískali potřebných 101 hlasů. Opozici tak v tomto volebním období nevyšel již třetí pokus o sesazení vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání sněmovny o nedůvěře vládě

jednání sněmovny o nedůvěře vládě | Zdroj: ČTK

Pro nedůvěru dnes hlasovalo 98 poslanců - všichni sociální demokraté a komunisté a nezařazený poslanec, bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý.

Oba zbylí zákonodárci, kteří nejsou v žádném klubu, Miloš Melčák a Michal Pohanka, se naopak postavili za vládu. Hlasování se zúčastnilo 199 z 200 poslanců, chyběl pouze ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS. Proti nedůvěře tak bylo 101 hlasů.

Premiér Mirek Topolánek po hlasování řekl, že nic jiného ani nečekal. "To neznamená, že každé hlasování, které se stalo už tak trochu koloritem, nebere čas k práci, takže v tomto smyslu jsme to přežili, ale budeme si muset zvyknout na to, že vláda má takto křehkou podporu a že to bude opozice standardně testovat," poznamenal Topolánek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nebyl z výsledku hlasování potěšený. Nevyloučil, že se jeho strana o něco podobného v budoucnu pokusí znovu. "Pokud vláda bude pokračovat v té politice, nepoučí se z toho, nezmění tu politiku, tak je logické, že za půl roku nebo za rok budeme hlasovat opět o nedůvěře vládě," řekl Paroubek.

Paroubek vládu tvrdě kritizoval, podle premiéra je velmi dobrá

Hlasování předcházela více než tříhodinová rozprava poslanců, v níž opozice vypočítávala důvody, proč by měla vláda odejít. Podle šéfa sociálních demokratů zemi škodí, je asociální, nelegitimní a neschopná zvládnout nadcházející předsednictví Evropské unii. Ve svém projevu Paroubek argumentoval hlavně reformami, které vláda prosadila.

Některé koaliční poslance se dokonce pokusil přesvědčit, že by měli nedůvěru vyslovit také. Mířil tím hlavně na lidovce. "Nechápu ty poslance KDU-ČSL, kteří se tradičně opírají o silný a voličsky zcela rozhodující moravský křesťansko-sociální proud, že nevidí, že sevření v této ultraliberální koalici se může stát pro existenci jejich strany smrtící," uvedl Paroubek.

Poslanec ČSSD David Rath se zase v půlhodinové řeči opřel do reformy zdravotnictví. "Začínáme čelit nejhlubší personální krizi českého zdravotnictví, jako kdy v historii zažilo. Ta krize se rozbíhá a její důsledky mohou být zničující. Připadá mi to, že Julínek před tím strká hlavu do písku," prohlásil Rath.

Premiér Topolánek podle očekávání představil svůj kabinet v podstatně lepším světle. Vláda má podle něj vizi rozvoje země a pracuje ku prospěchu občanů. "Je to vláda dobrá a určitě nejlepší z možných, které po patové situaci po volbách v roce 2006 vzniknout vůbec mohly," řekl dnes premiér ve sněmovně.

Vládu hájil Topolánek hlavně čísly. Podle něj snižuje deficity veřejných financí, změnami ve zdravotnictví "chrání pacienty před vysokými náklady na léky" a zlepšuje podmínky pro práci justice. "Dobrých důvodů, proč za každou cenu držet tuto koalici, proč hledat trpělivě kompromisy a proč případně obětovat osobní či kolektivní neuspokojené ambice, je pro demokraty tady i za zdmi této budovy opravdu mnoho," uvedl Topolánek.

V tomto volebním období šlo již o třetí pokus opozice o sesazení vlády. Poprvé se o nedůvěře hlasovalo loni v červnu, podruhé v prosinci. K vyslovení nedůvěry je nutné získat ve dvousetčlenné dolní komoře aspoň 101 hlas, ČSSD společně s komunisty ale tolik křesel nemá. I před dnešním hlasování bylo pravděpodobné, se jim ani napotřetí nepodaří vládu sesadit.

Opozice sice doufala, že proti kabinetu by mohl hlasovat i někdo z koalice, soudržnost vládního tábora ale nakonec neovlivnilo ani napětí vyvolané spory kolem vyrovnání s církvemi (více zde). Podle sociálních demokratů měla dnešní akce i tak smysl, protože mohli dát najevo, že se od Topolánkovy vlády distancují. Již minulý týden vyjmenovali 12 důvodů, proč by měl současný ministerský tým skončit (více zde).

O předchozích hlasováních o nedůvěře Topolánkově vládě čtěte zde:
Vláda přežila hlasování o nedůvěře
Opozice neuspěla; Topolánkova vláda zůstává

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme