Turecký parlament změnil kontroverzní zákon o svobodě slova

Turecký parlament schválil změnu zákona o svobodě slova. Kontroverzní článek 301 trestního řádu omezoval kritiku slova a komplikoval cestu Turecka do Evropské unie. Na jeho základě byly v minulosti stíhány stovky novinářů a spisovatelů za údajnou "urážku turectví".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turecká vlajka

turecká vlajka | Foto: AFP

Za evropskými lidskoprávními organizacemi kritizovaný článek 301 od roku 2003 odsouzeno 745 lidí, mezi nimi i nositel Nobelovy ceny za literaturu Orhan Pamuk. Před soud se dostal za to, že otevřel otázku vyvražďování Arménů tureckými vojáky v roce 1915.

Turecký parlament tento článek dnes změnil a vláda v Ankaře je přesvědčena, že schválená novela podpoří její úsilí o vstup do Unie. Brusel turecký krok uvítal. Připomněl ale, že požaduje další změny, které zajistí, že pronásledování lidí definitivně ustane.

Také editor arménského deníku Agos Aris Nalci zůstává skeptický. "To není problém pouze článku 301. Máme v trestním zákoníku jiné paragrafy - 305, 302, 296, které omezují svobodu slova. Nestačí jen změnit zákon, je třeba změnit myšlení. Podstatné je, aby lidé začali uvažovat jinak," říká Nalci.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme