Členové Greenpeace protestují ve vojenském prostoru Brdy

Aktivisté hnutí Greenpeace strávili už čtvrtý den na kótě 718 ve vojenském prostoru Brdy. Na místě, kde má stát americký protiraketový radar, protestuje asi 15 lidí proti jeho možné blížící se stavbě. Na svém tábořišti teď chtějí vybudovat Most setkání. Most totiž označují za symbol spojení lidí, tedy za protiklad k chystanému radaru. Ten podle aktivistů Greenpeace naopak občany Česka rozděluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté Greenpeace

Aktivisté Greenpeace | Zdroj: ČTK

Jan Piňos z hnutí Greenpeace říká, že protestující nemají dohodnuté, kdy akci v Brdech ukončí: "My tady budeme tak dlouho, dokud bude mít akce smysl. Zatím máme programu hodně, zatím tu rozhodně setrváme. Možná by nějakým zlomem mohla být návštěva paní ministryně nebo nějaké politické jednání."

Lidé z Greenpece totiž pozvali přímo na kótu 718 ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Aktivisté, kteří táboří ve vojenském újezdu Brdy, doufají, že ta jejich pozvání přijme.

Přestože jsou aktivisté na území vojenského prostoru, kam není povolený vstup, vojenská policie dosud jen legitimuje členy Greenpece i jejich příznivce, kteří za nimi do tábořiště na kótě 718 chodí.

Smlouvy, které právně ošetří stavbu a fungování amerického radaru na českém území, by oba státy mohly podepsat začátkem června. Původně měla hlavní smlouvu o radaru podepsat v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová právě v těchto dnech. Druhá smlouva, která řeší přítomnost amerických vojsk v Česku, zatím nemá finální verzi. Podle premiéra Mirka Topolánka se proto dohodlo praktičtější řešení - oba dokumenty Česko a USA podepíší zároveň, a to začátkem června.

Jan Dvořák, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme