Kardinál Vlk se kvůli církevnímu zákonu cítí pod tlakem politiků

Církev bude zřejmě muset volit: buď katedrála svatého Víta, nebo zákon o církevních restitucích. Někteří poslanci ODS žádají, aby zákon obsahoval i výslovné ustanovení, že katedrála bude i nadále patřit státu. Také lidovecký ministr kultury Václav Jehlička dal najevo, že je připraven respektovat vůli Poslanecké sněmovny. Kardinál Miloslav Vlk Radiožurnálu řekl, že zástupci pražské diecéze právě v těchto dnech jednají o tom, jak se k vyhrocené situaci postaví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Vlk

Miroslav Vlk | Foto: Jan Rosenauer

"Když by církev tomuto tlaku musela ustoupit a obětovat katedrálu, tak by se musela udělat nějaká nová dohoda o společném vlastnictví nebo nevím o čem. Ale to by byla další oběť církve na ´oltář vlasti´. Tlak pokračuje dál," uvedl kardinál Vlk.

Schvalování zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi se ve sněmovně zadrhlo. Kabinet sice na žádost poslance ODS Vlastimila Tlustého, jeho dalších dvou kolegů a celé opozice návrh zákona doplnil o výpočet majetku, jehož se má týkat. A hned po neděli jej pak předloží dolní komoře.

Může se ale stát, že Tlustému výpočet stačit nebude a bude chtít výčet veškerého majetku. To by znamenalo sepsat tisíce a tisíce katastrálních čísel, což by mohlo podle kardinála trvat roky.

Vládní verze církevního zákona počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům. Zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, vyplácená postupně v příštích 60 letech. I s úrokem by se ale celková suma vyšplhala až na 270 miliard.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová chce současně navrhnout, aby tento zákon obsahoval ustanovení, podle kterého by měla katedrála svatého Víta patřit státu. To kardinál pokládá de facto za druhé zestátnění památky. Němcová ale rozhořčení hlavy katolické církve nechápe.

"Já nechci vést žádný spor s panem kardinálem a mrzí mě takovéhle silné výroky. Ten spor o katedrálu se vede už řadu let, ani soudy samy nebyly schopny rozhodnout. Několikrát se katedrála přiřkla státu, několikrát církvi. Já si myslím, že se vůbec nic nešťastného nestane: katedrála je zatím spravována státem i církví, nečinilo to žádné problémy a myslím, že v tomto stavu můžeme dál pokračovat," reagovala na Vlkova slova Němcová.

Městský soud v Praze tento týden rozhodl, že katedrála patří státu. Potvrdil tak dřívější stanovisko prvoinstančního soudu. Oba závěry vycházejí z loňského nálezu Nejvyššího soudu. Katolická církev následně uvedla, že bude ve sporu pokračovat, podá dovolání a možná se obrátí i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Eva Hůlková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme