ČSSD chce znovu zaútočit na poplatky ve zdravotnictví

Sociální demokraté stále požadují zrušit nebo změnit systém regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od placení u lékaře by podle ČSSD měli být osvobozeni buď všichni pacienti nebo alespoň určité skupiny obyvatel. Chce například osvobodit od poplatků děti do 18-ti let, důchodce a sociálně slabé. Oba návrhy by se mohly řešit v Poslanecké sněmovně už v červnu, ten druhý je blízký názorům i některých koaličních poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poplatky ve zdravotnictví

poplatky ve zdravotnictví | Foto: Alena Palečková

V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Aby poplatky nemuseli platit novorozenci, rodičky, pozůstalí po zesnulých, lidé, kteří přicházejí do nemocnic z domovů důchodců, podobně mládež do 18 či 19 let. To je nejen kritérium sociální, ale převážně sociální kritérium."

ČSSD už ve sněmovně jeden návrh na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví měla. Ten ale poslanci odmítli. I přesto má podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha smysl přijít s prakticky stejným návrhem ještě jednou: "Naším cílem je stále zrušení těch poplatků jako celku. Podáváme oba návrhy současně, tzn., že nejdřív bude hlasován ten širší, tedy zrušení všech poplatků. Tam předpokládáme, že je nízká šance na úspěch, už jednou byl odmítnut. Pak nastupuje ta kompromisní varianta, to je osvobodit děti, důchodce a lidi s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima."

Právě ale nejstarší a nejmladší pacienti zaplatili během první čtvrtiny tohoto roku skoro polovinu všech vybraných regulačních poplatků ve zdravotnictví. Vyjmutím těchto skupin obyvatel by ztratily regulační poplatky zcela smysl, říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cirkt: "Jedna stránka je kdo kolik dává na poplatcích, druhá stránka, je kolik kdo spotřebuje zdravotní péče. Například dvě třetiny zdravotní péče spotřebují senioři. Pokud je všechny vyjmeme, tak se úplně ztratí regulační efekt poplatků."

Ústavní soud o reformě zdravotnictví zatím nerozhodl

Plénum ústavních soudců se dosud nedohodlo, jestli nově zavedené regulační poplatky ve zdravotnictví jsou v souladu s právem na bezplatnou zdravotní péči. Návrhem poslanců ČSSD a KSČM na zrušení poplatků se soud začal zabývat už prvního dubna, vynesení verdiktu ale nedávno odložil na neurčito.

Martin Veselovský, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme