Kvetoucí korály na atolu Bikini

7. květen 2008

Na atolu Bikini oproti všem předpokladům výborně prospívají korálové útesy.

Na atolu Bikini v pacifickém oceánu proběhlo v letech 1946 až 1958 více než dvacet zkoušek jaderných zbraní. Nejsilnější z nich bylo odpálení bomby s názvem Castle Bravo, kdy se při výbuchu o síle 15 megatun zcela vypařily tři ostrovy a teplota vody stoupla na 55 stupňů Celsia. Exploze po sobě zanechala kráter o průměru 2 kilometrů a hloubce 73 metrů.

Potápěči z australského ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies, kteří se do něj nyní spustili, očekávali, že zde najdou něco jako měsíční krajinu. Čekalo je však překvapení v podobě živoucích korálových útesů s masivními jedinci korálů rodu Porites i dalších rodů a druhů. Přesto zde podle zprávy ARC chybí 42 druhů, které na atolu žily před zahájením zkoušek. Jedná se většinou o druhy s křehkým větvením nebo "listy", které mohou existovat pouze v chráněných lagunách.

Méně specializovaným korálům i jiným živočichům se ovšem zřejmě daří výborně - obavy ze stále přetrvávající radioaktivity totiž atol Bikini zatím spolehlivě uchránily před aktivitami ilegálních lovců žraloků a jiných lidských narušitelů korálových útesů.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio