S kardinálem Vlkem o církevním zákonu a katedrále

3. květen 2008

Tlak, vydírání a druhé zestátnění - tak komentuje kardinál Miloslav Vlk poslední vývoj kolem církevního zákona a katedrály sv. Víta. Radiožurnálu řekl, že o postoji pražské arcidiecéze a Metropolitní kapituly se rozhodne v těchto dnech, nejpozději v pondělí. Situace ale - podle kardinála - zřejmě spěje k tomu, aby církev katedrálu obětovala kvůli zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Spor o katedrálu se totiž s církevním zákonem prolnul. Podle představy poslanců za ODS by měl tento restituční zákon obsahovat i výslovné ustanovení, že katedrála sv. Víta bude patřit státu. Kardinál Miloslav Vlk má pro tyto snahy jediný termín: druhé zestátnění. Situaci vzniklou kolem církevního zákona vnímá jako natolik patovou a ohrožující stabilitu vlády, že musí připustit představu obětování katedrály. Ale nerad a pod tlakem, jak řekl Radiožurnálu:

"Když by církev tomuto tlaku musela ustoupit, a obětovat katedrálu, tak by se musela udělat nějaká nová dohoda o společném vlastnictví, nebo nevím o čem... Ale to by byla další oběť církve na oltář vlasti. Tlak pokračuje dál."

Kardinál respektuje práci vládní komise nad církevními restitucemi a nic nevyčítá ani ministru kultury Jehličkovi. Ten se už vyjádřil, že je třeba zvážit, co je důležitější - jestli katedrála nebo církevní restituce jako celek. Václav Jehlička je připraven respektovat vůli Sněmovny. A kardinál?

"Tady křičí obce a města, že jsou brzděna, tak jim chceme vyjít vstříc! A v mnoha směrech jsme státu vyšli vstříc. No a teď tady se na nás žádá další oběť - totiž obětovat katedrálu. Tak se musíme dohodnout. A nebudeme-li chtít, aby padla vláda, tak budeme nuceni tento krok udělat. A proto budeme jednat rychle. Ale nahlas budu říkat, že je to tlak a vydírání. To budu říkat! A že je to druhé zestátnění."

Diskusi ve Sněmovně nad zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi hodnotí kardinál Vlk jako neseriózní diskusi plnou emocí. Odmítá rovněž argument, že církvím je měřeno štědřejším metrem než při ostatních restitucích.

"Mnohým restituentům byl poměrně snadno majetek vrácen. A z restitucí církevního majetku se dělá dvacet let - dvacet let! - takováto trvalka. Protože tady jsou motivy osobní, proticírkevní atd. a nikoliv seriózní demokratická diskuse."

Zadrhnutí diskuse nad církevním zákonem v Poslanecké sněmovně kardinála překvapilo. Neboť suma 83 miliard byla podle jeho slov výsledkem mnohaleté věcné práce expertů. Jsou to miliardy "seriózně vygenerované" a kardinál tudíž nynějším rozpakům nad tímto odškodněním nerozumí.

"Na stole byla fakta a podklady v podstatě z obou stran. Tak, jak byla tato fakta po léta připravována. Ono jde o to, jestli někdo chce fakta a čísla, nebo jestli chce blokovat tento proces. O to jde."

autor: ehů
Spustit audio