Houby proti uranu

22. září 2010

Ochuzený uran představuje dlouhodobou hrozbu pro životní prostředí všude tam, kde byl použit. Například v místech, kterými se přehnala války, tedy v Iráku nebo na Balkáně.

Britští vědci nyní dokázali, že některé druhy hub mohou ochuzený uran fixovat ve sloučeninách, které nejsou pro životní prostředí příliš nebezpečné. Svůj výzkum zveřejní v zítřejším vydání časopisu Current Biology.

Ochuzený uran se od přírodního uranu liší svým izotopovým složením. Vzniká jako vedlejší produkt obohacování uranu pro využití v atomových reaktorech nebo v jaderných zbraních. Je méně radioaktivní než přírodní uran, ale je velmi toxický. Má vysokou hustotu, a proto je přidáván do některých typů munice. Ta potom snadněji proniká pancéřováním. Uran z použité munice se dostává do půdy, odkud se může dostat do potravních řetězců a ohrozit živočichy i lidi.

Britský výzkum nyní ukázal, že volně žijící i symbiotické houby dovedou ochuzený uran zneškodnit. Jejich působením se uran váže do fosforečnanů a v této podobě je velmi stabilní. Z půdy ho nejsou schopny přijímat rostliny ani mikroorganismy, minimální je také jeho vymývání do podzemní vody.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka