Tinnitu možná odzvonilo

22. září 2010

Ernest Moore se na půdě americké Northwestern University zabývá hledáním léku proti ušním šelestům neboli tinnitu. Moore sám tinnitem trpí, sluch si poškodil při službě v armádě. Už dvacet let poslouchá kromě běžných zvuků ještě zvonění, pískání a hučení. Pokusnými zvířaty se v rámci jeho výzkumu staly poněkud překvapivě ryby, konkrétně takzvané zebřičky (Danio rerio, česky Danio pruhované).

Tinnitus trápí polovinu vojáků, kteří se v Iráku nebo Afghánistánu pohybovali blízko výbuchů. Problémy se sluchem mají ale i běžní lidé, jejich počet v USA sleduje organizace American Tinnitus Association. Lékařskou pomoc kvůli sluchu vyhledá až 12 milionů Američanů. Přesto se ale ušním šelestům nevěnuje dostatečná pozornost. "Uši kvůli tinnitu nekrvácí. Je to skrytý problém. Není tak viditelný a dramatický jako třeba infarkt nebo rakovina," říká k tomu Ernest Moore.

Pro svůj výzkum si Moore vybral zebřičky, jejichž sluchové ústrojí je docela podobné lidskému. Moore dokáže zebřičkám přivodit "zvonění v uších" a sledovat jejich projevy. Později ještě prohlíží příslušné buňky a hledá v nich známky poškození. Při těchto pokusech se podařilo objevit léky, které by mohly tinnitus tlumit. Ernest Moore se teď snaží přesvědčit lékaře o tom, že je možné přistoupit ke klinickým testům. Některé z použitých léků už jsou dokonce na trhu, jen se zatím používají k jiným účelům.

Logo
autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.