Žravá houba palivářem

5. květen 2008

Trichoderma reesei si za druhé světové války pochutnávala na uniformách a plátěných stanech amerických vojáků v Tichomoří. Vědci z Los Alamos ji chtějí do budoucna využít k produkci biopaliva.

Zmiňovaná houba dokáže velmi efektivně odbourávat celulózu a převádět ji na jednodušší cukry, konkrétně monosacharidy. Z nich je možné fermentací poměrně snadno vyrábět etanol, který je považován za jedno z možných alternativních paliv. Právě efektivita metabolismu trichodermy reesei zaujala americké vědce natolik, že se rozhodli ji podrobněji prozkoumat. Začali sekvenováním DNA.

Výsledky jsou stejně nadějné jako překvapivé. Ačkoli houba destruuje celulózu ve velkých objemech, potřebuje k tomu pouze několik málo typů enzymů. Ty zároveň produkuje ve velkém množství. Jak uvádí publikovaná zpráva, v jejím DNA jsou pravděpodobně shluky potřebných genů jasně ohraničené.

Pro průmyslovou praxi to představuje výhodu. Enzymy produkované houbou nebude obtížné izolovat a patřičně vyčistit. Následně se přidají do vodného roztoku celulózové drti. Vzniklé monosacharidy pak dají základ budoucímu etanolu.

Připravovaná technologie by mohla nejen významně snížit cenu biopaliva, ale také druhotnou emisní zátěž spojenou s jeho výrobou.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.