Kosmická pavučina vydala svá tajemství

22. září 2010

Tým nizozemských a německých astronomů prokázal existenci části kosmické hmoty, která dosud unikala všem pokusům o odhalení. Tentokrát nejde ani o tajemnou temnou hmotu, ani o ještě tajemnější temnou energii, které společně tvoří asi 95 % veškeré hmoty a energie ve vesmíru.

Vědci odhalili obyčejnou hmotu tvořenou protony, neutrony a elektrony. A to v podobě extrémně řídkého plynu. Ten tvoří součást spojovacích vláken obří "kosmické pavučiny". V jejích uzlech jsou snadno pozorovatelné kupy galaxií, ale řídký plyn ve vláknech dosud nedostatečně citlivým přístrojům unikal. O jeho existenci astronomové spekulovali posledních deset let. Měření totiž naznačovala, že přímo pozorovaná hmota představuje pouze přibližně polovinu atomární hmoty, která by ve vesmíru měla být.

"Kosmická pavučina" (zobrazený výsek měří na šířku 300 milionů světelných let)

Řídký plyn nyní odhalil své tajemství díky evropské rentgenové observatoři XMM Newton, která pozorovala spojnici mezi dvěma kupami galaxií. Astronomové měli štěstí - osa této spojnice míří přímo k Zemi. Takže záření, které plyn vydává, je z pohledu ze Země koncentrováno do velmi malé oblasti. Je proto dostatečně intenzivní, aby ho přístroje zaznamenaly.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.