Začíná první indonéské EXPO

7. květen 2008
Sedmý světadíl

Když se řekne Indonésie, mnoha lidem se vybaví tropická dovolená, někomu ničivá vlna tsunami, někomu možná jen padne na mysl, že tato země je příliš daleko na to, aby se o ni více zajímal. Indonésii se bude snažit přiblížit první indonéské EXPO ve střední a východní Evropě, které začíná dneska ve Varšavě. Spousta akcí je připravena taky v ČR.

Je pravda, že Indonésie je natolik vzdálená naší zemi, že hlubší povědomí o ní ještě donedávna měli pouze cestovatelé a zasvěcení. V posledních letech se však situace mění. Stále více lidí láká tato exotická země plná přírodních krás se zcela osobitou kulturou. Přibývá českých studentů, kteří se vydávají právě do Indonésie, aby studovali zvyky místních, jejich umění či jazyk. V Čechách pak své zkušenosti a dovednosti předávají dál. To, že mají možnost účastnit se každoročně stipendijního programu "Darmasiswa" indonéské vlády, je jedním z projevů česko-indonéské kulturní spolupráce, která započala roku 1958.

Vztahy kdysi

Vztahy mezi Indonésií a tehdejším Československem byly navázány již dříve, v roce 1924, kdy byl jmenován československý honorární konzul v Batávii (dnešní Jakartě). Tehdejší československá společnost se ale začala o Indonésii zajímat více až v roce 1947, kdy se konal první Sjezd mládeže a studentů v Praze. Účast indonéských studentů na tomto sjezdu byla o to významnější, že ve stejné době v Indonésii probíhal boj o nezávislost a země se snažila zbavit více než 300letých pout holandské koloniální nadvlády. Tento boj skončil pro Indonésii úspěšně a Československo 2. února 1950 uznalo její nezávislost na základě dohody Konference kulatého stolu v Haagu. V roce 1957 byl Československý zastupitelský úřad v Jakartě oficiálně povýšen na Velvyslanectví Československa a v tomtéž roce byla podepsána Dohoda o kulturní spolupráci mezi Československem a Indonésií.

Oslava po padesáti letech

Letošní 50. výročí podepsání Dohody bude u nás patřičně oslaveno mnohými kulturními aktivitami, které zprostředkuje Indonéské velvyslanectví v Praze. Českým divákům se představí nejen různé umělecké soubory z Indonésie, ale také budou moci zhlédnout během řady výstav, projekcí a seminářů po celé České republice indonéské filmy, tradiční výrobky a fotografie od indonéských i českých fotografů. Největší událostí by pak měly být dva večery: 21. květen, kdy vystoupí slavná skupina ze Sumatry v divadle ABC, a 13.červen, oficiální den oslavy výročí, během něhož se v Praze v Městské knihovně představí celý umělecký soubor Mandiri z Indonésie.

Paguyuban a Kintari

Indonésii představuje v Čechách řada bývalých studentů, kteří absolvovali studijní pobyty v Indonésii, umělci, cestovatelé, badatelé i Indonésané žijící v Čechách. Jedním z nejstarších sdružení tohoto typu je Paguyuban, které bylo založeno indonéskou komunitou žijící v Čechách a které dává nahlédnout do indonéské mentality a národních zvyků. Dalším příkladem je Občanské sdružení Kintari foundation, jehož členové jsou bývalí čeští studenti v Indonésii, Indonésané žijící v Čechách, čeští i indonéští umělci. Společně organizují pro české zájemce kurzy indonéského tradičního umění, seznamují s Indonésií formou workshopů, seminářů, výstav a koncertů. Výtěžky ze všech jejich uměleckých činností jsou věnovány na podporu školství v nejchudších oblastech Indonésie.

Indonésie je v poslední době díky stále příznivějším cenám letenek Česku stále blíž. "Navštívit" ji teď ale můžete přímo u nás díky aktivitám Indonéského velvyslanectví a řady sdružení pro Indonésii.

Výběr několika nejbližších chystaných indonéských akcí v Čechách a střední Evropě:

7.-10.5. - první indonéské EXPO (obchodní výstava) ve střední a východní Evropě (Varšava)

14.5. - zahájení výstavy hudebních indonéských nástrojů v Muzeu hudebních nástrojů v Praze, doprovodný program s tanci

21.5. - indonéský umělecký soubor Sangrina Bunda ze Sumatry se představí v divadle ABC (Praha)

13.6. - indonéský umělecký soubor Mandiri z Jávy vystoupí u příležitosti 50ti letého výročí česko-indonéských kulturních vztahů v Městské knihovně (Praha)

autor: Jana Vozábová
Spustit audio