7. 5.

7. květen 2008

Dulce Pontes - O Coraçao Tem Tres Portas Portugalská hudba je dnes ve světě známá především díky zpěvačkám žánru fado, z nichž největší kredit získala Mariza. Repertoár její krajanky Dulce Pontes je žánrově pestřejší: čerpá z folklóru, ze sakrální hudby, a samozřejmě i z tradice fado. Její nové album O Coraçao Tem Tres Portas, K srdci vedou tři brány, je ambiciózním projektem: jedná se totiž o kolekci 3 disků, z nichž první je studiový, druhý live nahrávka, a třetím je DVD z koncertu v Istanbulu. Dráha zpěvačky trvá už od počátku 90. let, kdy reprezentovala Portugalsko v cenách Eurovize, ale její pozdější tvorba směřovala spíše k osobnímu, posluchačsky náročnému a technicky vybroušenému projevu. Ve Spektru uslyšíme nahrávky z koncertní části trojalba.

Senhora 07:08

Avé-Maria Sagrada 04:58

Dulce Pontes natáčela koncertní nahrávky pro album O Coraçao Tem Tres Portas na dvou místech: v klášteře ve městě Tomar a v kostele ve městě Óbidos. V několika písních se k ní připojila zpěvačka Uxia ze španělského regionu Galicie, který je Portugalsku velmi blízký kulturně i jazykově. Takhle zní jejich společná nahrávka:

Tenho Uma Casa No Sul 02:54

O Meu Porto Do Graal 06:58

K nejpůsobivějším nahrávkám koncertní části kompletu O Coraçao Tem Tres Portas patří Há Festa Na Mouraria. Zpěvačka se v jejím úvodu zjevně inspirovala lidovou hudbou portugalského venkova, její zpěv dokonce připomíná halekačky ze střední Evropy.

Há Festa Na Mouraria 09:29

Os Amantes 05:49

Uma Caixa De Pó 04:23

É Da Torre Mais Alta 06:38

Spustit audio