Balónové bomby

22. září 2010

Jediné oběti nepřátelského útoku během druhé světové války měla na severoamerickém kontinentu na svědomí podivná japonská balónová ofenzíva.

Pět žáků nedělní školy a těhotná manželka jejich učitele Elsie Mitchellová jsou jedinými oběťmi nepřátelského útoku na kontinentálním území Spojených států během druhé světové války.

Pátého května 1945 narazily děti při pikniku poblíž městečka Bly v oregonském okrese Klamath na podivný balón uvízlý v koruně mohutné borovice. Třináctiletá Joan Patzkeová se pokusila stáhnout balón na zem. Netušila, že nese japonské bomby, které vzápětí explodovaly.

Pomník s pamětní deskou připomíná nejen oběti, ale i podivnou vzdušnou ofenzívu, kterou rozpoutalo Japonsko už v roce 1944. Celkem bylo na Spojené státy vypuštěno asi 10 000 vodíkem plněných balónů s nákladem bomb. Balóny rychle vystoupaly do velké výšky, kde je uchvátil silný vítr. K přeletu Tichého oceánu jim stačily tři dny. Asi desetina z nich dosáhla západního pobřeží USA a dopadla na rozsáhlé území od Aljašky až po Kalifornii.

Logo

Bomby měly založit rozsáhlé lesní požáry, vyvolat paniku a demoralizovat civilní obyvatelstvo. Proto podléhaly zprávy o dopadu balonů válečné cenzuře. Agenti FBI o nich informovali jen lesníky, kteří zneškodnili asi tři stovky balonů se smrtonosným nákladem. Odhaduje se, že asi 700 nevybuchlých japonských bomb stále leží kdesi v divočině.

"Je krajně nepravděpodobné, že by na ně někdo náhodou narazil," říká archeolog Paul Claeyssens. "Pokud by k tomu ale došlo, doporučujeme se jich nedotýkat. Bomby jsou zkorodované a mnohé jsou stále ještě schopné exploze."

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 9.5.2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.