"Podmořské pouště" se stále rozrůstají

8. květen 2008

Postup pouští není patrný jen na souši, ale i pod mořskou hladinou. Vody oceánů ztrácejí kyslík a život se z nich vytrácí. Hrozí kolaps mořských ekosystémů. Vědci z toho viní globální oteplení.

Ohřátá mořská voda v sobě udrží méně kyslíku. Vzestup teplot v oceánech vyvolaný globálním oteplením proto představuje zjevné riziko. Tam, kde klesne koncentrace kyslíku pod minimální úroveň, nedochází k oxidaci dusíkatých sloučenin na nitráty využitelné planktonem. Taková voda se mění na podmořskou poušť.

Proporce, do jakých narostly ztráty kyslíku v tropických mořích, zůstávaly dlouho předmětem spekulací. Tým vedený německým oceánologem Lotharem Strammou prověřil změny v obsahu kyslíku na šesti místech tropických moří za posledních padesát let. Bilance zveřejněná ve vědeckém časopise Science je neradostná.

Hladiny kyslíku rozpuštěného ve vodě klesly v některých lokalitách o více než 15%. Jednou z nejpostiženějších oblastí je tropický Atlantik u západních břehů Afriky. V této lokalitě narostla mohutnost vrstev vody drasticky ochuzené o kyslík o 85%.

"Jde o alarmující trend," říká v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature britský oceánolog Laurence Mee z University of Plymouth. "Je to další argument ve prospěch požadavku, abychom něco dělali s globálními změnami klimatu."

Dopad těchto změn na mořské ekosystémy lze těžko odhadovat. Pokud by se zóny vod ochuzených o kyslík rozšířily do pobřežních oblastí hojně využívaných k rybolovu, pocítilo by lidstvo i ekonomické dopady šíření "podmořských pouští".

autor: Hana Staňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.