Izraelci slaví 60 let od založení svého státu

Izrael si připomíná 60 let od svého založení. Část oslav pro zahraniční politiky přijde až příští týden. Samotní Izraelci ale mají své hlavní "domácí" slavnosti právě dnes. I když - jak dokládá reportáž blízkovýchodního zpravodaje Břetislava Turečka - bujaré veselí vypuklo už v noci na dnešek. Podle židovské tradice totiž začíná den už západem slunce předchozího večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spát nešel nikdo

Spát nešel nikdo | Foto: Břetislav Tureček

V jeruzalémské restauraci U Egona se mísí izraelské pivo Goldstar s reprodukovanou hudbou a rachotem ohňostroje nad námi. Také izraelské vlaječky zapíchané do každého objednaného pokrmu ukazují, že dneska mají Izraelci k ponocování jeden důvod navíc. Slaví šedesátiny svého státu.

Pojďme se tedy podívat na nedaleké Sionské náměstí, kde duní hlavní oslavy. Zaujala mě tu skupinka rozjívených mužů a žen ve věku kolem osmdesátky, kteří se navzájem buší nafukovacími kladivy s izraelskou vlajkou. Izraelci to prý ale nejsou, a tak se ptám, proč přišli slavit.

"Jsme z Anglie a vybíráme tam peníze na různé izraelské projekty. Jednak na usazování Židů z Ruska, jednak na mládež." O budoucnost Izraele se tito sionisté nebojí. "No no. Not at all!!"

Mezitím nás ale poodnáší proud tisícovek Izraelců od batolat v sedačkách až po starce. Všichni pozorují světelnou show na obloze a sledují koncert na pódiu, které přehradilo jindy rušnou Jafskou třídu. Snad každý má na hlavě nějaká blikátka s Davidovou hvězdou nebo aspoň vlajku přehozenou přes záda.

Asi jediný, kdo si to až tak neužívá, jsou stovky vojáků a policistů, kteří hlídají, aby se nenaplnila varování o možném teroristickém útoku.

Rozmanité oslavy probíhají po celé zemi. Vláda na ně dala v přepočtu půl miliardy korun, což vyvolalo otázky, zda by se ty peníze nehodily spíš chudým lidem, protože těch jsou v Izraeli statisíce a státní kasa prý jim víc dát nemůže.

Zmínil jsem to ale před bývalým vojenským letcem z Československa Avrahamem Haršalomem. Muž, který prožil v izraelském letectvu několik válek, mi odpověděl: "Všude jsou chudí lidé. Jsou lidé, kteří nechtějí pracovat, a proto jsou chutí. Politické partaje to využívají, říkají: ´Peníze se hodí dát místo oslav někomu jinému.´ Tady ale hlad není, víte?"

Pravda je, že tady na Sionském náměstí si oslavy užívají i lidé, kteří moc majetně nevypadají. Třeba tady ta paní... K izraelské vlajce má připevněnou ještě arménskou, pochází ale z Gruzie. "Přijela jsem do Izraele v srpnu 1992. Vdala jsem se, mám dvě dcery. Žije se mi tu dobře. Slavit nezávislost chodíme každý rok, abychom podpořili náš národ."

Ptám se ještě kadeřnice Ingy, jestli se v neklidném regionu nebojí o budoucnost Izraele. "Věřím, že všechno dobře dopadne. Že nám pomůže Bůh."

Většina Izraelců ale přeci jen hledá jistotu spíš v armádě. A koho vojenská tématika oslovuje, ten si určitě vychutnal třeba leteckou show nad Tel Avivem.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme