Dokument k inauguraci Dimitrije Medvěděva po osmiletém působení Vladimíra Putina v prezidentské funkci; změny v Rusku za posledních osm let; ovládnutí médií státem; názory obyvatel

7. květen 2008
mimořádný pořad

Rusko má po dnešku nového prezidenta Dmitrije Medveděva. Kreml opouští po osmi letech Vladimir Putin, který se jen ale přesune do pozice premiéra. Rusko se za prezidentování Putina zásadně změnilo, získalo opět sebevědomí, mocenské choutky. Díky vysokým cenám za ropu splatilo zahraniční dluhy. Lidé začali pravidelně dostávat výplaty a důchody. Za Putina se ale také rozjel ostrý boj státní moci proti občanské společnosti, politické opozici a nezávislým médiím. Dodnes například nejsou vyšetřeny vraždy šéfredaktora ruské verze časopisu Forbes Paula Chlebnikova nebo novinářky Anny Politkovské. A právě na stav ruských médií po osmi letech vládnutí Vladimira Putina se také zaměřil náš moskevský zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Stojím v centru Moskvy na ulici Lesní u domu, na kterém visí cedulka s textem: "Na tomto místě byla 7. října 2006 zavražděna novinářka Anna Politkovská," za těmito dveřmi. Její smrt vypovídá mnohé o stavu médií v Rusku. Už sice byli zadrženi lidé, kteří se podle vyšetřovatelů přímo podíleli na vraždě novinářky v tomto domě, kdo si ale její smrt objednal, je stále nejasné.

Dmitrij MURATOV; šéfredaktor listu Novaja Gazeta:
Nepochybuji, že po právu zadrželi řadu lidí, kteří mají s vraždou něco společného. Na druhé straně se ale zkorumpovaní pracovníci ruských tajných služeb snaží všemi silami vyšetřování překazit, třeba tím, že zveřejnili jména zadržených osob v médiích.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Stěžuje si mi Dmitrij Muratov, šéfredaktor listu Novaja Gazeta, kde byla Politkovská zaměstnaná. Únik informací podle Muratova celé vyšetřování zásadně komplikuje.

Dmitrij MURATOV; šéfredaktor listu Novaja Gazeta:
Dalo to všem podezřelým, kteří ještě zůstali na svobodě, možnost se skrýt, dočasně někam zmizet. Ze strany ruské kontrarozvědky a soudu, který všechna jména zveřejnil, jde o porušení zákona. Je evidentní, že prokuratura se snaží případ rozkrýt, ale silové struktury to všemožně maří.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Kritizuje šéfredaktor postup ruských orgánů. Jeho list Novaja Gazeta proto na oplátku zveřejnil jména všech generálů tajných služeb, kteří jsou jakkoliv s případem Anny Politkovské spojeni. Podobný názor o úniku informací má i spolumajitel deníku Novaja Gazeta, bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov.

Michail GORBAČOV; bývalý ruský prezident:
Myslím si, že se o všem začalo mluvit hodně předčasně, když to podle mého velmi uškodilo samotnému vyšetřování.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Řekl mi Gorbačov. Protože ruské orgány už dávno ztratily svou pověst nezávislého soudce i žalobce, pustili se do vyšetřování i samotní novináři. Vcházím teď do centra extrémní žurnalistiky, které vede Oleg Panfilov. Právě on už řadu let shromažďuje veškerá fakta o útocích na novináře v Rusku a také se pokouší rozkrýt a objasnit. Za posledních šestnáct let zemřelo v Rusku přes dvě stě pracovníků médií.

Oleg PANFILOV:
Problém je v tom, že od roku 94 nebyla v Rusku vyšetřena až do konce skoro žádná vražda novináře. Víme pouze o jediném případu, kdy byli pachatelé potrestáni, většinou ale nezjistíme, kdo si vraždu objednal, proto se novináři nespoléhají na oficiální vyšetřování.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká mi Oleg Panfilov a dodává:

Oleg PANFILOV:
Samozřejmě, že proces vedený novináři nemá žádnou právní hodnotu a jejich materiály nemohou být u soudu použity, ale například policii se můžou velmi hodit.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Domnívá se Panfilov. Zatím není jasné, proč musela Anna Politkovská zemřít, ale nejvíce verzí se kloní k variantě, že za to může její profese, její velmi kritické materiály. Potvrdil mi to také její syn Ilja Politkovský.

Ilja POLITKOVSKÝ; syn zavražděné novinářky Anny Politkovské:
Její postoje byly totiž velmi nepříjemné Kremlu. Její články, snaha rozkrýt velmi nekompromisně nejrůznější zločiny, proto se ji státní moc snažila všemožnými způsoby pohanět, pomluvit, zlehčit její vliv, dokonce i otrávit.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Vysvětluje mi její syn Ilja. Státní moc v Rusku nepotřebuje kriticky laděné a investigativní novináře. Vladimir Putin moc dobře věděl, že pokud chce Rusko změnit, musí co nejdříve získat vliv právě nad médii. Potvrzuje mi to také Putinův mediální poradce Sergej Markov.

Sergej MARKOV; mediální poradce Vladimira Putina; poslanec Státní dumy:
Televize není sdělovacím prostředkem, je to nástroj propagandy. Informace můžete hledat v novinách, rádiu, internetu, ale televize, to je v Rusku propaganda.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Nezastírá stratég Kremlu a velmi otevřeně přiznává fakt, za který západní demokracie Rusko často kritizují.

Sergej MARKOV; mediální poradce Vladimira Putina; poslanec Státní dumy:
Propaganda je u nás zestátněná, nikdo nemá právo na soukromou propagandu, jak tomu bylo v devadesátých letech. Představte si, že by televize u vás každý den opakovala, že Česko je slabou zemí, že se v minulosti dopustilo řady chyb a zločinů. Opravdu nemáme zapotřebí pouštět do televize lidi s negativními názory.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Připouští drsnou realitu ruské mediální scény Putinův poradce Markov. Státní moc tak zásadně ovlivňuje pomocí televize veřejné mínění, zejména v době prezidentských a parlamentních voleb.

Alexej VENEDIKTOV; šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy:
První, co Putin udělal, když se dostal k moci, bylo zavedení kontroly nad dvěma státními televizními kanály. Díky tomu dnes ruská společnost denně poslouchá pohádku o tom, jak u nás vše skvěle funguje.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká mi Alexej Venediktov, šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy, rozhodně jeden z nejuznávanějších ruských novinářů. Podobný pocit má z ruských médií také šachový velmistr a dnes opoziční politik Garry Kasparov.

Garry KASPAROV; šachový velmistr; opoziční politik:
Státní moc v Rusku už dávno nebere své občany v potaz. Vytvořila virtuální obraz země ve státní televizi a myslí si, že všichni musí být díky tomu spokojeni.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Kritizuje ruské sdělovací prostředky Kasparov. Ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit jeden důležitý fakt, většině lidí v ruské společnosti je to vlastně jedno. Jsou k médiím více či méně apatičtí a každodenní přítomnost Vladimira Putina na státních kanálech berou spíše jako kulisu. V sovětských časech ovládal ta hlavní média komunistický režim, v devadesátých letech oligarchové kvůli svým osobním ekonomickým zájmům a dnes je to znovu stát. Lidé jsou proto k tématům o svobodě slova lhostejní, neví totiž, co ztrácí. Tak třeba na jeden z nedávných meetingů na ochranu médií tady na /nesrozumitelné/ náměstí přišli především novináři a známí ruští ochránci lidských práv. Běžných občanů bylo opravdu velmi málo.

Nadežda AŽGICHINA; Svaz novinářů:
Rozhodli jsme se uctít památku našich mrtvých kolegů. Chceme lidem říci, že v Rusku umírají také lidé, kteří chtějí společnost o něčem zásadním informovat. Věříme, že dlouhý seznam zavražděných novinářů se nebude rozšiřovat.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
To mi říká Nadežda Ažgichina ze Svazu novinářů, jedna z organizátorek akce. Bere si do rukou megafon a oznamuje stručnou, ale velmi alarmující větu.

Nadežda AŽGICHINA; Svaz novinářů:
Od roku 1993 zemřelo v Rusku dvě stě jedenáct novinářů.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
V davu demonstrantů si všímám Alexeje Simonova, bojovníka za práva novinářů v Rusku. Proč podle něj ubývá v zemi kritických a odvážných reportérů?

Alexej SIMONOV; bojovník za práva novinářů v Rusku:
Může za to státní moc, která likviduje instituty, které se snaží být svobodné a nezávislé. Kreml postupně v Rusku ničí nezávislou žurnalistiku a ponechává pouze tu loajální.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
To si tedy myslí Alexej Simonov. Znovu jsem se vrátil k domu, kde byla zastřelena Anna Politkovská, kde to všechno začalo. Podle mnohých pozorovatelů už nezůstalo v Rusku mnoho žurnalistů, kteří by byli tak smělí a kritičtí jako právě ona. Čím to, že v Rusku pomalu vymírá investigativní žurnalistika? Odpověď hledám znovu u syna Politkovské Ilji.

Ilja POLITKOVSKÝ; syn zavražděné novinářky Anny Politkovské:
Je to hodně spojené s prostorem, který dostávají. Novaja Gazeta, kde pracovala moje matka, jsou noviny, které čte sice málo lidí, ale dávají velký důraz na materiály, které odhalují nejrůznější zločiny, porušování lidských práv a spojení byznysu s politikou.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Objasňuje mi Politkovský a pokračuje:

Ilja POLITKOVSKÝ; syn zavražděné novinářky Anny Politkovské:
Novináři, kteří sice mají skvělé tipy a nápady, ale nemají je kde publikovat, nebo jim to jejich redakce zakážou, dříve či později rezignují.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Dodává Ilja Politkovský a do karet novinářům nehrají ani ruské zákony. V Rusku bylo za Vladimira Putina přijato čtyřicet tři zákonů, které nejrůznějším způsobem regulují právě práci médií.

Alexej VENEDIKTOV; šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy:
Všech třiačtyřicet zákonů je ale represivních a omezují možnost novinářů v Rusku získávat a publikovat informace. Během Putinova vládnutí nebyla přijata jediná změna zákona, která by naopak dávala žurnalistům větší prostor.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Konstatuje Venediktov. Rozhlasová stanice Echo Moskvy pod jeho vedením dnes patří v Rusku k nejobjektivnějšímu a také nejpestřejšímu zdroji informací. Ano, existuje sice jedna vlivná rozhlasová stanice, jsou i jiné zdroje informací, internet, časopisy, noviny, ale v Rusku ovlivňuje veřejné mínění výhradně státní televize. Například ruská verze časopisu Newsweek nemá ani padesát tisíc výtisků týdně. Ruská společnost nemá prostě o tento druh žurnalistiky zájem.

Leonid PARFJONOV; bývalý šéfredaktor ruského Newsweeku:
Vztah k informacím zůstává ve značné míře hodně sovětský, kdy společnost potřebuje ze zpravodajství vědět, kdo je přítel, kdo nepřítel a kdo oponent a na tom je postavená celá mediální politika nynějšího systému.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Vysvětluje mi bývalý šéfredaktor ruského Newsweeku Leonid Parfjonov. Tato slova překvapivě potvrzuje i mediální stratég Kremlu a dnes poslanec Státní dumy Sergej Markov.

Sergej MARKOV; mediální poradce Vladimira Putina; poslanec Státní dumy:
Existuje černý seznam opozičních politiků, kteří mají zákaz vystupovat v televizi. Jsou považovaní za loutky Západu, ale já si myslím, že to je politická chyba a takový seznam by se měl zakázat.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Dušuje se Markov, který věří, že za deset let bude v ruských médiích k vidění klasická politická diskuse západního střihu. Zatím má k tomu ale Rusko daleko. Politický dorost, který si Kreml vychovává, férové politické debaty zcela vylučuje. Na otázku, proč nevystupuje ve státní televizi například Garry Kasparov, říká šéf hnutí Molodaja gvardija Andrej Tatarinov toto:

Andrej TATARINOV; šéf hnutí Molodaja gvardija:
Myslíte si, že CNN pustí k debatě s Georgem Bushem Usámu bin Ládina? Samozřejmě, že ne. Maximálně ukáže jeho interview, až bude za mřížemi. My se chováme stejně.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká rázně mladý politik. Ale Garry Kasparov to nevzdává. Jezdí po Rusku a nabízí lidem svou verzi politiky, i přesto, že jeho veřejná vystoupení pravidelně narušují placení provokatéři, jak jsem to zažil třeba v Republice Komi na severu Ruska. Mají tady taková setkání s pár stovkami lidí pro Kasparova vůbec smysl?

; osoba:
Nikdo neví, který kamínek bude ten poslední a všechno zbortí. Přiznávám, že to není zrovna ideální způsob. Taky bych raději vystupoval na prvním kanálu státní televize, ale Kreml samozřejmě moc dobře ví, že pokud by opozice měla možnost mluvit k mnohamilionovému auditoriu, během pár týdnů by se situace v zemi kardinálně změnila.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Naposledy stojím u dveří domu Anny Politkovské na ulici Lesní v centru Moskvy. Čekám na Yulii Latyninu, redakční kolegyni Politkovské. Právě Latynina ví o dosavadním vyšetřování smrti novinářky mnohé.

Yulia LATYNINA; redakční kolegyně Anny Politkovské:
Kdo jsou vrazi, kdo ji sledoval, kdo zjišťoval adresu Politkovské, tedy, kdo byli vykonavatelé vraždy, to už víceméně víme, podtrhuji víceméně, ostatní je jen komentář.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká mi Latynina a nabízí další dílčí závěry z vyšetřování, které může prozradit.

Yulia LATYNINA; redakční kolegyně Anny Politkovské:
Bylo nalezeno auto, ve kterém přijeli pravděpodobní vrazi Politkovské. To patřilo bratrům Machmůdovým, Čečencům, kteří už byli zadrženi. A je také známo, že přesnou adresu Politkovské zjišťoval pro vrahy podplukovník tajných služeb Rjaguzov, taktéž zatčený.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Vypočítává Latynina a dodává velmi důležitou souvislost, která by neměla nikomu uniknout.

Yulia LATYNINA; redakční kolegyně Anny Politkovské:
Rjaguzov to udělal na základě prosby příbuzného bratrů Machmůdových Šamila Burajeva, bývalého správce jednoho z čečenských okrsků. Toho dosadili do funkce během války v Čečensku Rusové. Věrně jim sloužil a podle mých informací podepsal hned několik rozsudků smrti. Úzce spolupracoval především s Federální bezpečnostní službou, s ruskou kontrarozvědkou.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Rozplétá novinářka složité pozadí osob spojovaných se smrtí Anny Politkovské. Jak moc jsou do případu namočeny právě ruské tajné služby, jakou sehrály roli, jaké úkoly kdo plnil, je téměř nemožné zjistit. FSB, bývalá KGB, totiž na jakékoliv dotazy nereaguje, nic nekomentuje. Listuji teď knihou s názvem Proč. Je to soubor všech reportáží Anny Politkovské. V řadě z nich velmi ostře kritizuje také čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova a on ji za to veřejně vyhrožoval. Týden před její smrtí jsem dělal s Kadyrovem rozhovor v čečenském Gudermesu. Na otázku, zdali on stojí za únosy civilistů, mi tehdy Kadyrov emotivně odpověděl:

Ramzan KADYROV; čečenský prezident:
Proč bych měl někoho unášet, jak píší Politkovská nebo Rečkalov? Tvrdí, že mám u sebe doma ve sklepě tajná vězení, kde mučím a držím lidi. Je to lež.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Hřímá čečenský prezident. Anna Politkovská ho ale kritizovala za únosy nepřetržitě, dokonce tvrdila, že ji za to odsoudil k smrti.

Ramzan KADYROV; čečenský prezident:
Všichni jako Politkovská a další novináři lžou. Pro mě to nejsou ani lidi, vymýšlejí si a i když se jim snažíte dokázat pravdu, napíšou si svou verzi.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Řekl mi několik dnů před vraždou Politkovské Kadyrov. Záznam jeho vět si pak ode mne vyžádal ruský Svaz novinářů. Uplynul rok od smrti Politkovské a znovu jsem vyrazil do čečenského Grozného. Chtěl jsem zjistit, jestli Moskvou hájeného a nedotknutelného prezidenta Kadyrova někdo v souvislosti s vraždou Politkovské vůbec vyšetřoval. Odpověděl mi takto:

Ramzan KADYROV; čečenský prezident:
Nikdy v životě jsem ženám nevyhrožoval, mám je rád. Já hrozím pouze banditům a teroristům. Ano, Politkovská o mě nepsala moc hezky, tvrdila, že jsem mučil a unášel lidi, ale nikdy se nic takového nepotvrdilo. S její smrtí nemám nic společného.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Řekl mi Ramzan Kadyrov, neomezený vládce Čečenska. Lidí, kteří měli na smrti novinářky svůj zájem, je v Rusku víc než dost. Oficiálních informací o vyšetřování je ale velmi málo. Generální prokurátor Jurij Čajka se ale jednou veřejně prořekl a přiznal, že Politkovskou před vraždou sledovaly hned dvě skupiny.

Yulia LATYNINA; redakční kolegyně Anny Politkovské:
Jestliže ta první byla policejní, čí tedy byla ta druhá? Pokud ta druhá patřila tajným službám, tak jaký měla úkol? Pokud viděla vrahy, proč je nezatkla? Vzniká tak najednou celá řada otázek.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Upozorňuje na závěr tohoto příběhu novinářka Yulia Latynina. Kdo tedy stojí za likvidací Politkovské? Podaří se to někdy zjistit? Michail Gorbačov, který Politkovskou zaměstnával, zůstává pořád optimistou.

Michail GORBAČOV; bývalý ruský prezident:
Existuje naděje, že bude její smrt nakonec řádně vyšetřena.

Petr VAVROUŠKA; redaktor:
Říká mi Gorbačov. V den druhého výročí smrti Politkovské opět redakce listu Novaja Gazeta spustí její mobilní telefon. Dodnes totiž na něj volají desítky lidí a nechávají na záznamu novinářce tipy na reportáže. Takovou měla u čtenářů důvěru. Její číslo je tak sice dočasně nedostupné, ale jí už život nikdo nevrátí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu