OSN obnoví humanitární pomoc Barmě

Světový program pro výživu bude pokračovat v dodávkách humanitární pomoci obyvatelům Barmy. Organizace nejprve oznámila, že barmská vojenská junta zabavila potravinovou i technickou pomoc za zahraničí, a proto se rozhodla další dodávky zastavit. Po několika hodinách však její zástupci uvedli, že letecké dodávky budou od soboty obnoveny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nakládání  pomoci  OSN pro Barmu

nakládání pomoci OSN pro Barmu | Zdroj: ČTK

Barmská vláda dodávky pomoci ze zahraničí vítá, pracovníky mezinárodních organizací ale na svém území nechce. Distribuci totiž hodlá provádět výlučně sama, přestože na ni stále marně čeká přes milión lidí, zasažených cyklonem Nargis.

Dočasné zastavení pomoci v pátek oznámili představitelé Světového programu pro výživu, podle kterých zůstává pomoc zcela nevyužita na letišti v Rangúnu. Diplomat z EU, který si nepřál být jmenován, Českému rozhlasu potvrdil, že barmští vojáci deportovali ze země skupinu cizinců, kteří přiletěli s letadlem přepravujícím humanitární pomoc. Nikdo z nich totiž neměl platné povolení.

Humanitární organizace se obávají o životy více než miliónu Barmánců. Po řádění cyklonu Nargis nemají jídlo, pitnou vodu ani léky. Většina silnic je zničená nebo zatopená vodou, k dispozici nejsou žádné lodě. Mluvčí agentury Spojených národů pro uprchlíky Vivian Tan televizi BBC řekla, že v sobotu by hranici z Thajska měly přejet dva kamiony naložené přístřešky.

"Z Vysokého komisariátu pro uprchlíky máme asi 70 členů personálu a jsme připraveni vládě jakkoli pomoci. Máme lidi i odborné znalosti; čekáme jenom na to, až nás vláda o pomoc požádá," uvedla mluvčí.

V thajském Bangkoku na víza stále čekají desítky pracovníků humanitárních organizací. Mezi nimi je i Adam Novák ze slovenského občanského sdružení Člověk v ohrožení. Podle něj je zahraniční pomoc v oblastech zasažených cyklonem a následnými záplavami nezbytná.

"Barmská armáda a policie nedělají skoro nic. Tamní Červený kříž je dost aktivní, problém je ale v tom, že ta zaplavená oblast čítá nějakých 5000 kilometrů čtverečních a říční doprava funguje jenom v některých místech. Takže dokud nepřijedou nějaké větší organizace, které mají lehká letadla nebo vrtulníky, nebude možné se dostat do těch nejvíce postižených oblastí," řekl Radiožurnálu z Thajska Adam Novák.

Podle neoficiálních informací ale vojenská junta nevpustí do země nikoho před uspořádáním referenda o nové ústavě, které se má na většině území uskutečnit v sobotu. Pomoc se přitom zatím dostala jen k 10% lidí, kteří ji potřebují. Prudce také rostou ceny základních potravin, jen v Rangúnu je voda dražší už o 500 a rýže či olej o 60 procent.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme