Fanoušek Baníku zemřel cestou na Spartu, vypadl z vlaku

Na pražské Letné se od 15 hodin hraje ostře sledovaný fotbalový zápas týmů AC Sparta Praha a Baník Ostrava. Utkání už dopoledne předcházela tragická událost. Ze zvláštního vlaku, který vezl příznivce ostravského celku, vypadl u Ústí nad Orlicí jeden fanoušek a na místě zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Baníku Ostrava

Příznivci Baníku Ostrava | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, neštěstí se stalo před 11. hodinou mezi stanicemi Bezpráví a Brandýs nad Orlicí.

"Při jízdě zvláštního rychlíku, který byl určen pro baníkovské fanoušky, došlo k nehodě, kdy v blízkosti stanice Ústí nad Orlicí vypadl jeden muž z vlaku. Tento pád nepřežil," uvedl Šťáhlavský.

Dodal, že vlak s fanoušky zůstal stát asi půl hodiny ve stanici Zámrsk, poté opět pokračoval v jízdě do Prahy. Hlavní trať mezi Pardubicemi a Českou Třebovou byla kvůli vyšetřování 90 minut uzavřena. Nyní jezdí vlaky po jedné koleji.

Policisté spolu s inspektory Českých drah podle Šťáhlavského ihned po příjezdu vlaku do Prahy prozkoumali dveře, ze kterých muž vypadl. "Dveře byly v pořádku, náhodné otevření bez vlivu člověka inspektoři Českých drah v prvním šetření vyloučili. Vyšetřování nadále probíhá," řekl mluvčí.

Speciálním spojem dorazila po poledni z Ostravy asi tisícovka fanoušků. Vlak přijel po poledni do stanice Dejvice blízko letenského stadionu a ihned jej obstoupily kordony těžkooděnců. Příznivce ostravského pak dovedli za doprovodu policejních dodávek i jízdní policie až na stadion.

Žádné větší incidenty při tom podle Tomáše Hulana z pražské policejní správy nevznikly. Zůstalo u pokřikování na rivaly ze sparťanského tábora a zdvižených prostředníčků, u stadionu se občas objevila ve vzduchu láhev. Nad Letnou monitoruje situaci vrtulník.

Na výtržníky čekají v aréně i soudci

Do bezpečnostních opatření kvůli dnešnímu zápasu je podle Hulana zapojeno 600 policistů téměř ze všech útvarů. "Na akci se prioritně podílejí policisté speciální pořádkové jednotky a pohotovostní motorizované jednotky a policisté pořádkových sil konkrétních obvodů, dále dopravní policisté a jízdní policie," upřesnil Hulan.

Policie si během utkání vyzkouší i některé novinky. Během akce například využije mobilní kanceláře a zkouškou projde dálkové připojení na policejní databáze. "Nicméně prioritně zajištění veřejného pořádku bude spadat do kompetence pořadatelů. Ve chvíli, kdy by byl nutný náš zákrok, budou přítomní policisté zakročovat," doplnil Hulan.

Pro případné výtržníky může mít prvoligové utkání nevídanou dohru. Přímo v útrobách Axa arény je totiž zřízena provizorní jednací síň Obvodního soudu pro Prahu 7. Pokud policisté zadrží násilníka v průběhu zápasu, do několika desítek minut může opouštět stadion s rozsudkem, případně s předvoláním k hlavnímu líčení. V závažných případech může dokonce putovat do vazby nebo do výkonu trestu.

"Policista, který pachatele zadržel, jej předvede před přítomného státního zástupce a ten zjistí, zda shromážděné důkazní prostředky postačí k tomu, aby jmenovaný byl postaven před přítomného soudce. Pokud se tak stane, soudce ve zkráceném trestním řízení rozhodne tak, že v řádu několika desítek minut nebo hodin bude mít obviněný trestní rozhodnutí v kapse," vysvětlil předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

Celý soudní tým bude tvořit osm členů - jeden soudce, dva státní zástupci a administrativní pracovníci, kteří budou především zajišťovat dálkový elektronický přístup ke všem potřebným databázím. Pachatelům bude k dispozici také obhájce. Fotbalový svaz doufá, že se tak podaří alespoň částečně chuligánů zbavit. Sami soudci tento postup označují za naprosto ojedinělý. "Nevíme, jak to dopadne. Doufáme, že dobře," poznamenal Sváček.

Martin Hromádka, Michal Svatoš, Radek Pavlovič, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme