Jak nejúčinněji bránit šíření HIV?

22. září 2010

Metoda, která by nás dokonale ochraňovala před nákazou touto nebezpečnou nemocí a jejím dalším šířením, zatím nalezena nebyla. Skupina amerických vědců ale zaměřila své úsilí na to, aby zhodnotila účinnost v současnosti užívaných preventivních postupů. Podle zprávy, kterou publikovali v časopise Science, se jim jako nejsilnější prostředky proti šíření HIV ukázaly být mužská obřízka a omezení promiskuity. Doporučují, aby se tyto dvě cesty prevence HIV více propagovaly.

Své studie vědci zaměřili zejména na vyhodnocení situace šíření HIV v Africe. Podle jejich názoru zde totiž ani značné finanční investice vložené v posledních letech do boje s šířením nákazy HIV (např. v jihoafrických státech a v Botswaně) nepřinesly uspokojivé výsledky a strategii prevence je podle nich proto třeba rázně změnit.

K nejvíce propagovaným prostředkům v oblasti prevence HIV patří dnes užívání kondomů, zjišťování nakažených osob pomocí testů HIV, léčení jiných pohlavně přenosných infekcí, vakcinace a aplikace látek usmrcujících mikroby (zatím ve stadiu výzkumů) a pohlavní abstinence. Vědci zjistili, že i když žádnou z těchto metod nelze přehlížet, má každá z nich svá omezení nebo je účinná jen za určitých podmínek. K těm patří např., zda je pohlavní styk hetero- či homosexuální, zda se jedná o normální manželský život, o časté střídání partnerů nebo dokonce současný pohlavní život s několika partnery, o prostituci, zda si zúčastněné osoby píchají drogy apod. Celkově se ale autorům studie zdá, že nejčastěji propagované metody příliš účinné nejsou.Jako velmi účinné se jim naopak ukázaly dvě metody, které k těm propagovaným nepatří.

První z nich je mužská obřízka. V oblasti západní Afriky, kde se obřízka mužů běžně provádí, je výskyt HIV podstatně nižší. Průzkumy, které zde vědci provedli, to jednoznačně dokládají. Jsou proto názoru, že obřízka, prováděná odborným chirurgickým zákrokem, by mohla mnoho lidí před nákazou HIV ochránit. Zároveň jsou si ovšem vědomi problematiky akceptovatelnosti postupu v našem prostředí.

Za další těžkou zbraň v oblasti prevence HIV považují autoři studie omezení střídání partnerů a partnerskou věrnost. Snížení výskytu HIV v některých afrických státech po veřejných kampaních potvrdilo účinnost a zároveň realizovatelnost tohoto preventivního postupu v praxi.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.