Rusové budou moci na inspekci, trvale ale na radarové základně nebudou

Pozorovatelé z Ruska nebo jakékoliv jiné země rozhodně nebudou trvale dohlížet na případnou radarovou základu. V České televizi to řekl první náměstek ministryně obrany Martin Barták s tím, že Česko ani Spojené státy s něčím takovým nepočítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radar na atolu Kwajalein na Marshalových ostrovech

Radar na atolu Kwajalein na Marshalových ostrovech | Foto: Miroslav Konvalina

Podobný závazek neobsahuje a ani nebude obsahovat žádná ze dvou základních smluv o případném umístění americké základny ve vojenském prostoru Brdy. "Musíme rozlišit jednak permanentní přítomnost a jednak inspekční návštěvy. O permanentní účasti se nikdy neuvažovalo a neuvažuje, v žádném případě se nemluvilo ani o Ruské federaci. V případě inspekcí je to běžná praxe, která na základnách probíhá v rámci NATO i v rámci jiných organizací," dodal náměstek.

I s jednotlivými inspekcemi by ale musela souhlasit Česká republika a také Spojené státy. Místopředseda vlády Alexandr Vondra začátkem týdne řekl, že hlavní dohoda s USA je už hotová a u takzvané smlouvy SOFA ještě zbývá dohodnout se na některých daňových otázkách.

Podle Bartáka je to sice menší téma, které ale vyžaduje velkou pozornost. Náměstek by byl rád, kdyby se zbývající sporné body podařilo vyřešit v květnu tak, aby obě strany mohly smlouvu SOFA podepsat následující měsíc. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro Českou televizi nesouhlasí s umístěním amerického radaru ve vojenském prostoru Brdy 65 procent lidí.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme