Bakterie dovedou předvídat budoucnost

22. září 2010

Bakteriální kolonie dovedou předpovídat změny životních podmínek a připravit se na ně ještě před tím, než skutečně nastanou. Toto překvapivé zjištění popsali biologové z Princetonské univerzity v online verzi časopisu Science.

Bakterie druhu Escherichia coli se naučily reagovat na vzrůst teploty tím, že přepnuly svůj metabolismus do režimu, který se obejde bez kyslíku. Byly tak připraveny čelit anaerobnímu prostředí, přestože kyslíku byl zatím dostatek. Escherichia žije běžně (mimo jiné) v lidských střevech a do podobné situace se může snadno dostat, pokud je například spolknuta s potravou. V lidských ústech je vyšší teplota, která předznamenává blížící se cestu do žaludku a střev, kde chybí kyslík.

Nedá se ale říci, že by se bakterie učily podobně jako lidé nebo zvířata. Vyšší teplotu se s budoucím nedostatkem kyslíku nenaučily spojovat jednotlivé bakterie, ale celé kolonie, kterým to trvalo několik stovek generací. Vědci jim v laboratoři opakovaně zvyšovali teplotu a vzápětí snižovali koncentraci kyslíku na nulu. Kolonie se naučily pokles kyslíku "předpovídat" až za několik týdnů, když se u bakterií změnily mechanismy genové regulace.

Spíše než obdoby Pavlovových pokusů na psech jsme tedy svědky evoluce v přímém přenosu.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.