Bojovníci Hizballáhu donutili ke kapitulaci dalšího svého prozápadního kritika

Libanonské hnutí Hizballáh donutilo ke kapitulaci další část vládního tábora, tentokrát Drúzy vedené Valídem Džumblátem, který kontroluje horské vesnice východně od Bejrútu. Poté, co na ně bojovníci šíitského Hizballáhu a Amalu zaútočili, Džumblát nabídl složení zbraní a kontrolu v jeho vesnicích převzala neutrální libanonská armáda. Boje v celém Libanonu už trvají pět dní a vyžádaly si na 60 životů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šíitský opoziční ozbrojenec

šíitský opoziční ozbrojenec | Zdroj: ČTK

Valíd Džumblát je v Západem podporované libanonské vládě nejhlasitějším kritikem Hizballáhu a Íránu. Teď ale musel požádat o pomoc svého drúzského rivala Talála Arslana, který stojí na straně opozice, aby dojednal ukončení bojů. Džumblátovy síly se totiž nemohou s mohutnou milicí Hizballáhu vyzbrojenou Teheránem vůbec srovnávat.

Podobný scénář se už uplatnil i v Bejrútu, kde provládní sunnitští ozbrojenci raději složili zbraně a šíité z Amalu a Hizballáhu pak do uvolněného prostoru vpustili armádu. I proto je teď v metropoli napjatý klid, ale nebojuje se.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme