Vepsáno do kostí

11. květen 2008

Co všechno se dá vyčíst z lidských ostatků, koster, mumií i hrobů, o našich dávno mrtvých předcích a jejich životě? A jaké postupy při tom vědci používají? Právě na tyto otázky odpovídá kniha, nazvaná Vepsáno do kostí.

V šestatřiceti kapitolách shromažďuje základní informace o několika desítkách nálezů lidských ostatků, které byly svým způsobem výjimečné a nebo které umožnily získat dosud nevídané informace. Na jejím sepsání se podílelo 17 autorů, vesměs archeologů nebo jiných vědeckých pracovníků; lví podíl na ní měl britský archeolog, historik a publicista Paul Bahn - knihu sestavil a napsal také nejvíc kapitol. Česky ji vydalo nakladatelství Mladá fronta.
Vepsáno do kostí je kniha, která ze všeho nejvíce připomíná sérii lehce nahozených skic; z většiny kapitol si odnesete pocit, že vás na jejich konci někdo odehnal od nakousnutého krajíce. Autoři byli možná předem omezeni stanoveným rozsahem, a proto jsou některé kapitoly jen pouhým stručným úvodem do problému, o kterém by se čtenáři chtělo číst dál, kdyby bylo co. I přesto se však z knihy mnoho zajímavého dozvíte, zejména díky jejímu geografickému záběru a také díky tomu, že kromě několika mediálně známých kauz typu Tutanchamon, Ötzi nebo konzervovaná těla z močálů poskytuje informace i o zajímavých nálezech, o nichž až dosud v českém jazyce většinou neexistuje žádná dostupná literatura.
Patří mezi ně zcela jistě třeba nálezy neobvykle zachovalých mumií z Číny, severoamerické hroby trpaslíků nebo hromadné hroby vojáků napoleonské armády, vykopané v Litvě. Velmi cenné jsou také kapitoly o objevu předřímského válečného památníku na území Galie, lidských obětišť z peruánského Huaca de la Luna nebo o nálezech až 7000 let starých neobvyklých mumií-loutek kultury Chinchorro na severu Chile, které jsou nejstaršími dochovanými mumiemi vůbec. Zájemce o archeologii nejspíš překvapí i zprávy o některých nálezech lidských ostatků ze Sibiře, které k nám z Ruska nejspíš dosud nedolétly - o neolitických hrobech v okolí Bajkalu, o tajemných pohřebních mohylách okuněvské kultury nebo o složitých pohřebních rituálech a mumiích víc než tisíc let staré kultury taštycké.
Publikace Vepsáno do kostí se může dobře hodit jako základní informační báze pro laika i odborníka; je vybavena rejstříkem a obsahuje odkazy na další literaturu, která je však bohužel takřka kompletně v anglickém jazyce. Knihu také místy znehodnocuje poněkud kodrcavý překlad, mimo jiné s chybami v českých přepisech zeměpisných názvů a nebo v jejich nejednotnosti, třeba i v rámci jediné stránky. Přesto ji lze milovníkům archeologie vřele doporučit - například kvůli spoustě obrázků; ale hlavně proto, že obsahuje řadu informací, které si v češtině jinde nepřečtete.

Paul Bahn (edd): Vepsáno do kostí. Jak lidské ostatky odhalují tajemství mrtvých. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1651-3

autor: frv
Spustit audio