Čína odkrývá následky nejničivějšího zemětřesení za posledních 30 let

Konečný počet obětí zemětřesení v jihozápadní Číně zřejmě stoupne výrazně nad aktuální potvrzenou bilanci usmrcených osob, která je v tuto chvíli bezmála dvanáct tisíc. Několik tisíc lidí totiž zůstává pod troskami zřícených obytných domů, továren a škol. Nejhorší zeměstřesení v Číně za posledních třicet let zpustošilo hlavně jihozápadní provincii Sečuán, oběti ale hlásí i sousední oblasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zřícené budovy po zemětřesení v Číně

Zřícené budovy po zemětřesení v Číně | Zdroj: ČTK

Podle čínské státní agentury totiž zůstává deset tisíc lidí pod troskami jenom ve městě Mien-ču, ve kterém už úřady potvrdily patnáct stovek obětí. Podle agentury Nová Čína je dalších několik tisíc lidí pod troskami okolních továren.

Záchranáři a vojáci teď prohledávají těžko přístupnou horskou oblast v okolí ohniska, ve které žilo přes sto tisíc lidí. Ve velkých městech pokračuje vyprošťování těl, která uvízla pod troskami škol, továren, obytných domů a nemocnic.

Bilance katastrofy bude zřejmě ještě stoupat, protože záchranáři a vojáci se jen s obtížemi dostávají do nejhůře zasažené hornaté oblasti Wen-čchuan, kde v těsné blízkosti epicentra žilo přes 100.000 lidí.

Z velkých měst bylo nejvíce zasaženo 600tisícové Tu-ťiang-jen. Stále málo zpráv ale přichází z oblasti epicentra zemětřesení u Wen-čchuanu, kde se nachází i Centrum na záchranu ohrožené pandy velké. Silnice do těchto míst jsou zničené a záchranáři čekají na vojenské vrtulníky.

V hlavním městě Sečuanu, Čcheng-tu, má své zastoupení česká agentura na podporu obchodu "Czech trade". Spojení s ním se nepodařilo navázat, ale jeho pracovníci jsou v pořádku, potvrdila to Radiožurnálu ředitelka odboru exportních služeb Czech tradu Zuzana Synková.

Psychické trauma obyvatel ještě prohlubují pokračující následné otřesy. Zemětřesení zasáhlo i sousední provincie, v Kan-su kvůli poničené trati ve večerních hodinách vykolejil nákladní vlak s pohonnými hmotami, který po nehodě vybuchl a začal hořet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš o následcích zemětřesení

Svět nabízí pomoc

Soustrast rodinám obětí vyjádřil americký prezident George Bush. Japonsko nabídlo Číně pomoc, stejně jako Británie, která ocenila čínskou vládu za rychlou a účinnou reakci na živelní pohromu.

Česká republika už včera nabídla, že do Číny okamžitě vyšle tým záchranářů se psy. Čínská strana však nabídku s díky odmítla. Uvedla to dnes mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Dodala, že ministerstvo jedná s čínskou stranou o jiné formě pomoci. Číňané prý předběžně vyjádřili zájem o finanční pomoc, kterou by použili na léky a zdravotnické potřeby.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme