Humanitární situace v Barmě se horší

Na třicet dva tisíc vzrostl podle barmské státní televize počet obětí tropického cyklónu, který uděřil na asijský stát z Bengálského zálivu. Dalších skoro třicet tisíc osob se pohřešuje. Vládnoucí vojenská vláda vpustila do země první americké letadlo s americkou zahraniční pomocí, kterou ale navzdory přání Američanů budou distribuovat místní úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmská rodina

Barmská rodina | Zdroj: ČTK

Vládnoucí režim, který Barmu před lety přejmenoval na Myanmar, kritizoval generální tajemník OSN Pan Ki Mun. Podle něj hrozí, že se kvůli obstrukcím generálů do země nedostane pomoc v potřebném množství a brzy propuknou smrtící epidemie.

EU bude jednat o pomoci

Zhoršující se humanitární situace v Barmě si žádá mimořádné jednání členských států Evropské unie. Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Mitchel svolal ministry odpovědné za pomoc posílanou do zahraničí na schůzku do Bruselu.

Ministři se mají vzájemně informovat, jakou pomoc a jakým způsobem jejich státy do Barmy poslaly a ještě mají v úmyslu poslat. Schůzka má zlepšit koordinaci shromáždění a transportu pomoci jednotlivých států do postižené oblasti. Ihned po ničivém cyklonu Nargis poskytla Evropská komise okamžitou pomoc z k tomu určeného fondu ve výši 2 milionů eur.

Ačkoli se do Rangúnu v minulých dnech dostali 4 koordinátoři rozdělování pomoci Evropské komise i organizace z unijních zemí mají problémy s barmskými úřady, které jim odmítají umožnit dopravit pomoc osobně až na místo určení.

Milan Kopp, Pavel Novák, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme