Dobrovolníci se potili pro NASA

14. květen 2008

Mnoho z vás by možná lákalo stát se dobrovolníkem NASA pro testování nejrůznější kosmické technologie. Ale nevím, jestli byste se zrovna hrnuli do projektu, kde jediným vaším úkolem bude dýchat a potit se? Přesně to mělo za úkol dělat v malé uzavřené místnosti postupně 23 dobrovolníků.

Od 14. dubna do 1. května se po šesticích střídali v poměrně malém uzavřeném prostoru o objemu 16 metrů krychlových. Přestavte si místnost o rozměrech 4 krát 2 metry a výšce 2 metry. Právě takový prostor měli dobrovolníci zadýchat. Rozměry místnosti nebyly vybrány náhodou, zhruba v takovém prostoru bude pobývat skutečná posádka nových vesmírných lodí.

Řídící místnost testu čištění vzduchu

Hlavní americký dopravní prostředek raketoplán nahradí za několik let lodě Orion. Nová technologie nebude jen v pohonu lodi, ale ve všech systémech a podpora života je pro posádku nejdůležitější. Když v uzavřené místnosti dlouhodobě pobývá několik lidí, tak by si v ní za pár hodin připadali jako v sauně. Každý člověk se potí a vydýchává kyslík.

Vzduch čistí aminy
Proto teď NASA zkouší nová zařízení s názvem CAMRAS, která budou vzduch vydýchaný posádkou zbavovat oxidu uhličitého a snižovat vlhkost. Vzduch bude z místnosti postupně odsáván do nádrží plných organických sloučenin aminů. Ty na sebe nežádoucí molekuly vodní páry a CO2 navážou a rozloží zpět na kyslík. Touto chemickou reakcí vzniknou také látky, které člověk dýchat nesmí. Tento odpad pak bude vypouštěn ven z lodi.

CAMRAS - Systém pro čištění vydýchaného a vlhkého vzduchu

Při testování takového systému pobývali dobrovolníci v hermeticky uzavřené místnosti a měli tam dělat běžné činnosti, které by dělala i skutečná posádka. Chvíle odpočinku, kdy dobrovolníci spali a jedli, byly střídány aktivní činností. V testovací místnosti tak pobývali různou dobu od několika hodin až po celou noc.

Systém pro let na Měsíc
Systém čištění vzduchu začal být zhruba před rokem testován bez přítomnosti lidí. Přístroje uměle pouštěly do místnosti oxid uhličitý a zvyšovaly vlhkost. Vědci byly s výsledkem CAMRASu spokojeni, systém pracoval dobře. Ale žádný stroj nedokáže plně nahradit přítomnost člověka. Chemické reakce v lidském těle produkují celou škálu chemických látek a čistící systém si musí umět poradit s množstvím různých molekul, nejen s CO2.

Nově vyvíjená vesmírná loď Orion

Proto NASA přistoupila k fázi testování na lidech. Test probíhal v Johnsonově kosmickém centru v Houstonu. Podle NASA nejde jen o bezvadnou funkčnost zařízení. Cílem je vyvinou jednoduchý a lehký systém. Ten bude používat lidská posádka nejen na nových lodích Orion, ale také na plánované misi člověka na Měsíc. Američané pro přistání na Měsíci chystají nové přistávací moduly Altair. V nich i v měsíčních vozítcích bude čištění probíhat právě testovaným systémem CAMRAS.

Vůně letadla
Aaron Hetherington, účastník testu a zároveň jeho vedoucí, prohlásil, že vzduch v testovací místnosti byl cítit trochu uměle a připodobnil ho ke vzduchu, který dýcháme v letadlech. Nicméně se mu dýchalo dobře a systém udržoval příjemnou teplotu. Nejdůležitější podle Hetheringtona je, že během testu neměl pocit ničeho neobvyklého, což je jasným důkazem správné funkčnosti systému.

Přistávací modul Altair dopraví člověka na povrch Měsíce

NASA plánuje ještě dvě další fáze testování. Pokud budou úspěšné, nebude nic bránit postupnému zabudovávání systému čištění vzduchu do nové generace vesmírných lodí.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.