14. 5.

14. květen 2008

Orchestra Di Piazza Vittorio Itálie je země bohatá na pestré regionální styly, které v posledních dekádách ještě obohatila hudební tvorba imigrantů. L'Orchestra di Piazza Vittorio ale standart běžných, často amatérských přistěhovaleckých part silně přesahuje. V sestavě má vyhraněné individuality, tou nejsilnější je Carlos Paz, zpěvák a flétnista z Ekvádoru. Orchestr nese jméno podle slavného římského náměstí, situovaného blízko nádraží Termini, které se stalo ohniskem přistěhovalců. Uměleckým vedoucím orchestru je italský pianista Mario Tronco, v sestavě jsou hráči z téměř všech světadílů: kubánský trumpetista, maďarská houslistka, zpěváci ze Senegalu, Indie a Tunisu.

Ninderli 05:25 Tre Quarti Di Luna (Moon Suite) 04:33 Sahara Blues 04:45 Vznik skupiny je spojen s konkrétní událostí. Když měl být římský sál Apollo, dějiště zajímavých kulturních akcí, přestavěn na obrovskou hernu, kontroverzní rozhodnutí zmobilizovalo římskou uměleckou komunitu. Té se podařilo halu zachránit novými projekty: promítaly se tu zajímavé filmy s doprovodným hudebním programem, a právě to iniciovalo vznik orchestru. Lammabede (Moon Suite) 04:23 Ao Gi 03:58 Historie skupiny posloužila i jako podklad ke stejnojmenném filmu, který v současné době sklízí ceny na světových festivalech v Evropě i Spojených státech. Carlos Paz, a flétnista z Ekvádoru, se teď představí i jako nadaný autor a zpěvák. Tarareando 04:55 Mambo De Machahuai 04:13 Ya Baba Maragia 05:49

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.