Ornitology klame zrak

22. září 2010

Barvy ptačího peří jsou v mnoha případech jiné, než se odborníci dosud domnívali. To může značně změnit naše představy o roli zbarvení při výběru pohlavního partnera.

S tímto na první pohled překvapivým tvrzením přišli ornitologové z univerzity ve švédské Uppsale. Uvědomili si, že ptáci na rozdíl od lidí vidí část ultrafialového záření a že také vnímání barev mají odlišné. Zatímco člověk má v sítnici pro barevné vidění k dispozici tři druhy čípků, ptáci mají čtyři druhy. Rozlišují tedy i některé odstíny, které lidem splývají.

Vidíme stejné barvy jako on?

Vědci vytvořili matematický model, který tyto odlišnosti bere v úvahu. A zjistili, že až ve 39 % případů se zbarvení peří, které pozorují lidé, liší od toho, jaké barvy a vzory vidí sami ptáci. Řadu studií, které popisují výběr pohlavního partnera podle zbarvení peří, tedy zřejmě bude nutno přehodnotit.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.