Ministr Nečas: Od července bude nemocenská v prvních třech dnech 60 procent

Zaměstnanci budou od července v prvních třech dnech nemoci dostávat 60 procent svého vyměřovacího základu, který se stanovuje z příjmu. Zákonodárci totiž nestihnou změnit zákon o nemocenské podle rozhodnutí Ústavního soudu - ten neplacení dávek v prvních třech dnech nemoci od 30. června zrušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekl ministr práce Petr Nečas. Návrh nové úpravy předloží sněmovně na červnové schůzi, platit by mohla od září. Ministr ji zatím nechtěl upřesnit.

Dosud se v prvních třech dnech se dávky nevyplácejí vůbec. Od čtvrtého do 30. dne mají zaměstnaní pacienti 60 procent vyměřovacího základu, který se stanovuje ze mzdy. Při ještě delším stonání pak získávají 72 procent základu. Do konce loňska pobírali v prvních třech dnech nemoci 25 procent základu, poté 69 procent.

Plénum patnácti soudců 23. dubna zrušilo ustanovení, že nemocenská se začíná vyplácet až po třech dnech. Soud změnu nemocenského zdůvodníl argumentem, že zaměstnanci jsou nuceni platit si první tři dny nemoci, ale současně jejich povinnost platit pojistné zůstala. Další části reformy - například třírychlostní rodičovská dovolená, přídavky na děti nebo podpora v nezaměstnanosti a porodné - se podle Ústavního soudu měnit nemusí.

První, obecnou část vládní reformy, stačil Ústavní soud posoudit za jediný den. Také o sociální části reformy veřejných financí rozhodl stejně rychle. Zdravotnickou problematiku jednou odročil, a pak ještě odložil své rozhodnutí na neurčito.

Mluvčí soudu Michal Spáčil vysvětlil, proč Ústavní soud rozdělil projednávání na tři tématické části, což ještě nikdy před tím neudělal: "Z původního návrhu vyčlenil Ústavní soud kvůli rychlejšímu jednání část, týkající se zdravotnictví. V té je zatím jednání odročeno na neurčito. Dál vyčlenil k samostatnému projednání část, zahrnující sociální zabezpečení. V původním návrhu tak zůstaly zejména daně a v této části už Ústavní soud rozhodl v lednu letošního roku."

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme