Hasiči zachránili z vršku hořícího vodojemu tři dělníky

Šťastný konec měla záchranná akce v Opavě - Vlaštovičkách. Hasiči museli dostat ze střechy více než 40metrového vodojemu tři dělníky. Pod nimi vypukl požár a rozpálený žebřík nebylo možné použít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodojem v opavské části Vlaštovičky

vodojem v opavské části Vlaštovičky | Zdroj: ČTK

Záchranáři nakonec povolali vojenský vrtulník, který tři muže dostal v pořádku na zem. Velitel zásahu Kamil Pastušek se obával prudkého větru a samotné konstrukce vodojemu.

"Protože jsme se přeci jen báli narušení statiky, takže se veškerá technika od vodojemu vzdálila a pohyb osob byl minimalizovaný. Naštěstí, oni se zachovali velice duchapřítomně a při zjištění, že pod nimi hoří, vylezli nahoru na střechu, zavřeli poklop a relativně v bezpečí přečkali situaci."

Hasiči chtěli dostat všechny tři dělníky dolů co nejdříve, ale žebřík na více než čtyřicetimetrovou výšku nestačil. "Protože se ukázalo, že naše výšková technika nahoru nedosáhne, rozhodli jsme se přes tu teplotu a malou viditelnost jít nahoru. Měli jsme, co jsme mohli unést, to znamená dýchací přístroj plus základní lezecký materiál," popisuje hasič.

Z výšky pak uvězněné řemeslníky snesl vojenský vrtulník Sokol se speciálně vycvičenými hasiči z lezeckého družstva. Vrtulník vzlétl ze základny na Přerovsku a v Ostravě naložil záchranáře.

Na místě byl i vůz s nejvyšším žebříkem dlouhým 52 metrů, který mají moravskoslezští hasiči k dispozici. Připraveno bylo i náhradní řešení - seskoková matrace. Žebřík ale nakonec nepoužili, záchrana vrtulníkem byla rychlejší a bezpečnější.

Sami hasiči potvrdili, že podobné zásahy mají nanejvýš jednou za rok. Doufají, že si statistiku pro letošní rok už vyčerpali.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme