Nové nástroje pro zpracování satelitních fotografií

22. září 2010

Výzkumná skupina Technické univerzity v Madridu vyvinula řadu nových algoritmů, které ulehčí využití satelitních fotografií například pro územní plánování nebo pro zemědělství.

Fotografie získané ze satelitů nebo jiných vzdálených zdrojů mají velmi vysoké rozlišení a zpracování tak velkých objemů dat je poměrně nákladné. Obrazové informace se navíc většinou pořizují několika senzory souběžně, aby byla zajištěna co největší přesnost. Některé snímače poskytují vysoké rozlišení, jiné zase snímají ve více částech spektra. Odděleně získaná data se pak transformují do jednoho obrazu s tím, že z původních zdrojů se zachovávají klíčové informace. A právě rozhodování, kterou informaci zachovat, je kritickým místem celého procesu.

Algoritmy z madridské univerzity umí efektivně oddělit nedůležitá data od detailů, aniž by docházelo k výrazným ztrátám informací. Výsledkem je vyšší kvalita výstupních souborů. Pracovníci univerzity už své výsledky prezentovali v odborných časopisech a nyní se rozhodli vydat je v podobě snadno použitelného nástroje. Balíček algoritmů pod názvem IJFusion funguje jako rozšíření programu ImageJ. Ten je volně dostupný na serveru amerického Národního zdravotního úřadu.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.