Důležité solární procento

15. květen 2008

Účinnost solárních panelů je zatím nízká. Nizozemský fyzik Bram Hoex dokázal jejich efektivitu absolutně zvýšit o více jak jedno procento. Pro solární energii to představuje významný impulz do budoucna.

Jednoprocentní nárůst účinnosti se může jevit jako zanedbatelné zlepšení. Reakce odborníků je ale více než nadšená. Průmysl projevil okamžitý zájem. A důvod? Ve větším měřítku znamená zvýšení účinnosti znatelný nárůst jednotkového výkonu a v důsledku pak pokles ceny energie získávané z fotovoltaických článků.

Hoex se problému věnoval v rámci své rigorózní práce. Povrch vlastního křemíkového panelu pokryl tenkou vrstvičkou oxidu hlinitého, a zabránil tak úniku záporných nábojů. To byl klíč ke zvýšení účinnosti solárních panelů. Extrémně tenká vrstva oxidu se nanáší plasmovou technologií. Vzhledem ke své mocnosti nebrání přístupu fotonů ke spodnímu křemíkovému povrchu.

S realizací solárního zlepšováku pomohl nizozemskému fyzikovi německý Fraunhoferův institut. Tým pod vedením profesora Richarda van de Sandena upravil technologii nanášení tenké kovové vrstvy na křemíkový podklad tak, aby vyhovovala právě solárním panelům.

Publikovaná zpráva serveru InnvationsReport však neuvádí, nakolik inovativní technologie prodražuje výrobu samotných článků. Nicméně průmyslová výroba se už připravuje. Optimisté předpokládají, že v horizontu 10 až 15 let by měla být cena energie z fotovoltaických článků srovnatelná s cenou energií získávaných z fosilních paliv. První zmiňované čeká pravděpodobně zlevňování, energie z fosilních paliv však bude zdražovat.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.