Evropa, Latinská Amerika a Karibik spolu

Peruánská metropole Lima dnes hostí summit Evropské unie, Latinské Ameriky a Karibiku. Pět desítek prezidentů, premiérů nebo jejich zástupců bude jednat o společných zájmech, nevyhnou se ale nejspíš také sporům - a to často mezi samotnými zeměmi Latinské Ameriky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko od vrcholného summitu v Limě

Nedaleko od vrcholného summitu v Limě | Zdroj: ČTK

Boj proti chudobě a takzvaná sociální soudržnost - neboli to, aby lidé nežili na okraji společnosti nebo úplně mimo, to je hlavní téma summitu v Limě. Eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová to označila za společný zájem všech tří zúčastněných regionů.

Politici ale využijí tak velkého setkání také k rozhovorům mezi skupinami zemí nebo k bilaterálním jednáním. Český premiér Mirek Topolánek se tak například sejde s brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou.

Se čtyřmi zeměmi takzvaného Andského paktu chce Evropská unie pokročit v jednání o vzájemném zrušení cel. "Budeme respektovat rozhodnutí Bolívie a Ekvádoru", prohlásil kolumbijský prezident Alvaro Uribe. Tyto dvě andské země totiž odmítají jednat s Evropskou unií tak rychle, jak by si představovaly Kolumbie a Peru. Evropská unie ale jedná o odstraňování bariér vzájemného obchodu i s dalšími skupinami zemí - se Střední Amerikou nebo sdružením Mercosul, které je obdobou unie, zatím ale nedosahuje takového stupně integrace.

Summit v Limě by ale mohly narušit i další spory mezi zeměmi nebo například výbušný venezuelský prezident Hugo Chávez. Ten se nedávno dostal do roztržky se sousední Kolumbií a v neděli zaútočil také na německou kancléřku Angelu Merkelovou - řekl, že je ze stejného politického hnutí, které podporovalo Hitlera.

Na něčem se ale neshodnou i celé regiony - Latinská Amerika si například nechce nechat od Evropy diktovat, jak má chránit své životní prostředí.

Do Limy nakonec nepřijel nejvyšší představitel Kuby. Předseda kubánské Státní rady a mladší bratr dosavadního vůdce Fidela Castra Raúl si tak zatím počká na premiéru na podobném velkém mezinárodním fóru.

Kuba ale nebude jediná země, která tu nebude zastoupená nejvyšší politickou šarží. Nepřijel francouzský prezident Sarkozy, britský premiér Brown ani bouřlivý italský premiér Berlusconi.

David Koubek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme